Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Orcad
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
MegatroniC
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 9:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, съжалявам че отварям на ново тази тема, но ми се налага да работя с оркад а не съм наясно с някои неща. Та въпроса ми е- защо когато в схематикс разположа някакъв елемент, в проперти едитора не ми задава фоотпринта на елемента. Това ме затруднява при понататъшна работа когато искам да започна с проектирането на печатната платка. Ако има друг начин, по който да прехвърля схемата за да и направя печатната платка, без да трява ръчно да задавам фоотпринта на всеки елемент, моля помогнете. Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nikolov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 21, 2006 16:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако взимаш елемента директно от библиотеките и не му прикрепваш подходящ шаблон,то е ясно,че Оркада сам няма да му прикрепи такъв,защото един и същи елемент понякога е в най различни корпуси.Да не говорим за пасивните елементи.Хубаво е да си направиш библиотека с най-използваните елементи,на които предварително да прикрепиш шаблони,които естествено трябва да си запаметиш на отделно място на компа,та когато стане време за форматиране на диска да не ги загубиш за винаги.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2006 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой не знае ли подобна програма, която е свободен софтуер и е удобна за работа?
От програмите, които съм тествал най-добре ми излежда Kicad:

http://d.interbild.net/vstoykov/VS_Live_GNU_Linux/screenshots/kicad.png
http://d.interbild.net/vstoykov/VS_Live_GNU_Linux/screenshots/kicad2.png
http://d.interbild.net/vstoykov/VS_Live_GNU_Linux/screenshots/kicad3.png

Официална страница:
http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/

Не знам дали е удобна, защото не съм я ползвал (само я инсталирах, поразцъках я малко и я снимах). Не съм ползвал и други програми за целта и затова не мога да направя сравнение. Опитах се да начертая нещо, но ми се стори по-неудобно от ползването на молив и хартия.

За потребители на Slackware (и базираните на него дистрибуции) :
http://d.interbild.net/vstoykov/slackware-packages/electronics/
Пакетите са малко стари (когато имам повече време може и нови да компилирам).

Който се интересува:
http://opencollector.org/
Там има връзки към свободен софтуер и свободен харуер.

Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 19:01; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Nikolov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2006 6:09    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип всеки ползва това с което е свикнал.От богатия ми опит в работата с програми за чертаене на схеми и проектиране на платки съм установил,че ако програмата няма библиотечни редактори по-добре не се захващай с нея. А почти всички свободно разпространяващи се програми са точно такива.Но все си мисля,че точно тази тема е Оркад и е коректно да се пише за него тук.
Върнете се в началото
mitkootbg
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 03, 2006 6:47    Заглавие: Програма за чертане не електронни схеми платки Отговорете с цитат

От известно време търся някаква работеща и подходяща за мен(начинаещ) програма за чертане на схеми и плаки като Protel или OrCAD но за сега попадам само на неработещи такива. Protel-a, който инсталирах(Altium Designer6.0) се оказа твъде тежък за моята машина-иска 1GB RAM и 3GHz процесор. Нокакто и да е OrCAD-a(10.5) пък не успях да го подкарам въпреки крака и инсрукциите за ползването му, които бяха дадени с него. Не знам дали причината е в мен или крака не работи но ви моля кажете от къде може да се намери работеща (макар и не последна версия) на такава програма. Благодаря предварително
Върнете се в началото
julien81
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 12:42    Заглавие: Помощ за OrCAD Отговорете с цитат

Здравейте, моля ви кажете ми от къде да си намеря библиотеки за елементи, които ги няма в стандартните в програмата?Например трябва ми RF receiver и искам да е RXAM4SF на АUREL как да го направя има ли го някъде и ако не кажете алтернативата моля kak става
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Най напред си правиш "картинката" на ресивъра в кепчъра,после си правиш футпринта в лейаута,"прикрепваш" го на "картинката" и си готов.В дейташиита на много елементи и модули има чертеж,на препоръчителен футпринт от производителя,което улеснява нещата..
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 30, 2007 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Горното е в случай че ти трябва модел за изчертаване на схемата и платката. За симулации с PSpice си трябва PSpice модел, който обикновено се дава от производителя. За такъв тип сложен модул обаче, силно се съмнявам че може да се намери.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 7:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Моля Ви кажете ми само на кратко къде да отида в програмата като падащи менюта и т.н. да си направя "картинката" на ресивъра в кепчъра , а аз 6те чертая после:)
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 31, 2007 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Правиш си проекта в който чертаеш схемата, фокусираш върху прозорчето на проекта - това с дървото на съдърйимите файлове, от меню File -> New -> Library. Създава нова библиотека и я асоциира автоматично с проекта. Появява се в дървото. С дясно копче върху библиотеката и "New Part". Оттам действаш. Имаш отстрани ToolBox с чертички, квадратчета и пинове. На пиновете можеш да казваш имена и номера. Номерата са важни за футпринта в Layout. Докато си в едитора за Part имаш меню Options->Part Properties. Там има други допълнителни настройки.

Като си готов със схемата, експортваш нетлиста към Layout, оттам AutoECO те пита за непознати корпуси и като стигнеш до твоя елемент си избираш подходящ корпус от библиотеката или си черташ нов.

Успех Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети