|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nasko70 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 10, 2006 17:18 Заглавие: Re: Mda |
|
|
Какво стана с помагачите, и в часност с гн. Петров .Нали щеше да помагаш !!!!!.Чакам схема а и може ще споделиш с нас опита си .
Поздрави. _________________ Път без препятствия обикновено не води до никъде. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 12:25 Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) |
|
|
| Някой правил ли е тези схеми от списание"Електрон",защото при прегледа видях някои грешки?Освен това никъде не видях и данни за изходния трансформатор,изправител и дросел. |
|
|
 |
любител Гост
|
Пуснато на: Сря Дек 20, 2006 11:35 Заглавие: малко мъгла и от мен :) |
|
|
можете да погледнете на саита geocities.com/jespys/inv_welder
само че аз реших да направя инвертора стъпка по стъпка.
спрях се на двутактната схема. абе погледни, там са описани премеждията. заебете ги тези IGBT - IRFP460 e super.
накрая започнах да внасям от китай такава техника. по нова година очаквам новата пратка. Мога да дам да разгледате отвътре некой от инверторите им - на 200А 3.25 електрод почва да свети:) а плазменият резак е ебаси и готината играчка! |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 27, 2006 11:20 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| любител написа: | можете да погледнете на саита geocities.com/jespys/inv_welder
само че аз реших да направя инвертора стъпка по стъпка.
спрях се на двутактната схема. абе погледни, там са описани премеждията. заебете ги тези IGBT - IRFP460 e super.
накрая започнах да внасям от китай такава техника. по нова година очаквам новата пратка. Мога да дам да разгледате отвътре некой от инверторите им - на 200А 3.25 електрод почва да свети:) а плазменият резак е ебаси и готината играчка! |
Честита коледа на всички .
Някои направи ли нещо с прословутия електрожен
Аз си поиграх малко с тази българската и малко я модифицирах , опитите ми стигнаха до интересно решение за драйверната част , тия дни ще тествам и краиното стъпало .
Принципно целта е да се постигне правоъгълен импулс след трафчето и се получава със феритен пръстен и малко повечко намотки.
Иначе за краините транзистори може и IRFP460 ама трябва навсякъде да са по 2 успоредно , лошото при тях е че има шанс да не работи добре заради големия капацитет на геита им също и голямото им съпротивление DS , а тези IRG4PC50U са идеални за целта понеже са достатъчно мощни и може само по 1, имат по нисък капацитет на геита от IRFP460 , съпротивлението им DS е под 0,1 Om , а и не са скъпи дори мисля че са на същата цена
Ето схемата ако някои иска да пробва
 |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Дек 27, 2006 13:18 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| suxfan написа: |
Някои направи ли нещо с прословутия електрожен
Аз си поиграх малко с тази българската и малко я модифицирах , опитите ми стигнаха до интересно решение за драйверната част , тия дни ще тествам и краиното стъпало .
Принципно целта е да се постигне правоъгълен импулс след трафчето и се получава със феритен пръстен и малко повечко намотки.
Иначе за краините транзистори може и IRFP460 ама трябва навсякъде да са по 2 успоредно , лошото при тях е че има шанс да не работи добре заради големия капацитет на геита им също и голямото им съпротивление DS , а тези IRG4PC50U са идеални за целта понеже са достатъчно мощни и може само по 1, имат по нисък капацитет на геита от IRFP460 , съпротивлението им DS е под 0,1 Om , а и не са скъпи дори мисля че са на същата цена
Ето схемата ако някои иска да пробва
|
Взех IRFP460, 6toto takiva ima6e, a IGBT sa lajna, kakto kazah. m/u drugoto kitajskite invertori sa s IRFP460 po 3-4 v paralel - tova razbrah po-kysno)
аз отдавна замразих тази разработка. Ако си погледнал саита, там писах 4е с 2.5 електрод "работи" - вижда се как капе метала )). Даже и високочестотното стартиране работи(което се оказа по-лесната задача) НО НЕМАХ ПАУЪР! трафчето го бех направил слабичко. После го пренавих и .... сега стои готово за монтаж )) по4ти 6 месеца ))
Като тръгне всичко и на осцилозавъра всичко изглежда добре и като вдигнеш мощността и запалиш дъгата ... тогава гърмят стъпалата
Все някога ще го завърша  |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 27, 2006 15:08 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| Според мен трябва да се наблегне на обратната връзка за по голяма стабилност при работа. |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 27, 2006 17:55 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| valioman написа: | | Според мен трябва да се наблегне на обратната връзка за по голяма стабилност при работа. |
Да това е много важно , затова е добре токовия траф да не е със средна точка за да има равномерно следене на тока и на 2-та клона , също така трабва да има и добре пресметнат Dead Time които е много важен за да няма застъпване във времената на свързаните транзистори от общата им страна .
Аз именно заради мощноста затова аз се отказах от IRFP460 , и защото както казах по нагоре освен това имат и голям капацитет на гейта и ако вържеш 3-4 в паралел вече отиваш на 10НФ което е твърде много за драйвера и се влошава характеристиката на изхода , дори и съпротивлението им в отпушено състояние е 0.3 Ом , а на IGBT дето са в тази схема е 0.06Ом , представи си каква мощност се отделя върху транзистора при тези токове  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 28, 2006 8:50 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| suxfan написа: | ........представи си каква мощност се отделя върху транзистора при тези токове  |
ЧЕ колко са токовете бе приятелю сметни ги 3 киловата грубо казано на 220 волта => към 15 А , пръсни ги на 4 трнзистора и ми кажи много ли е
Че то авто трансвертерите дърпат повече .
Между другото за кво изобщо слагате тези драйверни трафчета а търсим прецизност във формата на съгнала. Мисля че с два оптрона и драйвери за съответните транзистори нещата ще са по добре .... а и да не се забравя обратната връзка |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 28, 2006 12:28 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| valioman написа: | | suxfan написа: | ........представи си каква мощност се отделя върху транзистора при тези токове  |
ЧЕ колко са токовете бе приятелю сметни ги 3 киловата грубо казано на 220 волта => към 15 А , пръсни ги на 4 трнзистора и ми кажи много ли е
Че то авто трансвертерите дърпат повече .
Между другото за кво изобщо слагате тези драйверни трафчета а търсим прецизност във формата на съгнала. Мисля че с два оптрона и драйвери за съответните транзистори нещата ще са по добре .... а и да не се забравя обратната връзка |
Ти заварявал ли си някога, знаеш ли че за нормално заваряване на най разпространените електроди трябва да разполагаш със 120А при поне 50V , ако приемем че имаш 120А дори при 30V си е 3.6 KW и с малко запас поне 4.5KW , и не ги разпределяш на 4 ами на 2 защото имаш по 2 транзистора отпушени едновременно , ако са по 2 в паралел може да говорим за 4 отпушени еновременно .  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 28, 2006 12:40 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| suxfan написа: |
Ти заварявал ли си някога, знаеш ли че за нормално заваряване на най разпространените електроди трябва да разполагаш със 120А при поне 50V , ако приемем че имаш 120А дори при 30V си е 3.6 KW и с малко запас поне 4.5KW , и не ги разпределяш на 4 ами на 2 защото имаш по 2 транзистора отпушени едновременно , ако са по 2 в паралел може да говорим за 4 отпушени еновременно .  |
А колко време го дърпаш този ток?????????????
И я си измери напрежението по време на дъгата скъпи мой.....?????
На празен ход или с малък товар може да е 50 волта (Между другото с 50 в вече режеш а не заваряш но както и да е) ама по време на дъгата айде го мерни да видиш колко е .
А и колко време са ти отпушени транзисторите ????
И защо са в мостова схема .????
Има и още много такива подобни въпроси ама ще спра дотук.Подкарай го на 2 киловата после ще видим за 5 кво ще стане
Между другото давам жокер : Обърни внимание на филтрирането на заранващото напрежение : +300 В . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|