Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Честотен регулатор. Мнения, схеми, марки, ...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 25, 2015 17:29    Заглавие: Честотен регулатор. Мнения, схеми, марки, ... Отговорете с цитат

Механична грешка наистина, но грешка. Имах предвид регулатор.

Имам няколко общи въпроса за честотните регулатори. Някой занимавал ли се е да прави такова нещо? Схеми на някого попадали ли са? Рентабилно ли е човек да опитма да си го направи, или по-добре да си го купи?
Някъде попаднах на текст за честотни регулатори на фирма Интиел, но не намерих никъде контакти с фирмата. Цената беше повече от добра, и ако вземем стълбищните им автомати - те определено са добри. Техен честотен регулатори обаче не съм държал в ръце, и нямам идея как са като изработка и като качества, но пък цената им определено беше добра.

Пишете кой какъвто опит има с тези машинки, защото ми трябва да регулирам оборотите на безколекторни двигатели с накъсоприсъединен ротор (надявам се, че съм написал правилно името на двигателите, при които не се вижда роторна намотка, има само статорна, а ротора прилича на алуминиев цилиндър). За последното ме устройва и регулатор от 10-15% до 100%, но димерите работа за този тип двигатели не вършат. В някакъв момент просто двигателя спира да се върти и започва само да бучи.
С малък такъв двигател с последователни крушки съм виждал да се върти по-слабо, но на мен ми трябва да регулирам (за момента) двигател, който е поне 500-600 вата, а след време ще ми потрябва и за по-големи мощности.

Струва ли си да се опитвам да търся схеми и да си го правя сам?
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Чет Ное 26, 2015 8:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Двигателите се наричат "Двигатели с кух ротор".
Знаеш че тези двигатели имат много малък инерционен момент, т.е. използват се на места където има честа смяна на посоките на въртене, или многократни пускания за кратък период от време. Също така, заради пресовата сглобка на ротора към оста има и ограничения по мощност и въртящ момент.
Заради тези особености, не знам дали ще е удачно честотно регулиране.
По-скоро ще е удачно регулиране по захранващо напрежение.

П.П. Опитай да свържеш димера само към работната намотка, пусковата (или дефазиращата) с кондензатора си ги остави свързани към номинално напрежение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Deliya
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 26, 2015 12:06    Заглавие: Регулиране Отговорете с цитат

Jet не се занимавай с глупости. предварително мога да кажа че няма да имаш успех с ротор накъсо. Правил съм регулатори за различни машинки с двигатели с мощност каквато и ти си посочил. Ако намериш двигател с навит ротор става и пускането е с по-добър въртящ момент.
Това е от мен. Ако имаш въпроси можеш да ми се обадиш по телефона.[/u]
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 28, 2015 14:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз правя регулатори, но точно с такъв двигател не съм работил още. Обикновено използваме с накъсен ротор (кафезен) с вградена спирачка. Регулаторите могат да работят, както чрез регулиране на честота и напрежение, така и чрез регулиране честота/ток! Така че няма проблем да се направи и да се подкара! Има и готови решения. 500-600В е много малка мощност и не си заслужава да се главоболиш! А и говориш за единична бройка! Просто работата е доста и по-добре си го купи!
Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети