|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milev Опитен потребител

Регистриран на: 10 Мар 2005 Мнения: 322 Местожителство: Тополи обл.Варненска
|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2017 21:49 Заглавие: Добавяне на втора GPS антена към GSM |
|
|
Здравейте !
Имам старо телефонче SAMSUNG GALAXY ACE S5830I.Наложи се да го заменя с двусимов телефон и той ми остана.
Използвал съм го многократно като GPS с IGO и OruxMaps в планината.Справя се перфектно само дето от време на време му се губи обхвата в деретата.Батерията му е желязна издържа по 14-15ч нон стоп с GPS и 60-70% включен екран.
Искам малко да го тунинговам.
Може ли да се добави втора антена към сегашната вградена на GPS-а ?
Видях антенки, които са тип платка, ако се направи такава подобна колкото гърба на телефона (ако е възможно) ще има ли осезаема разлика ?
Или само ще вкара допълнителни смущения ?
Изчистил съм софтуера от всичко ненужно, като съм оставил да функционира само това, което ми трябва.
Имам схемите но липсва схемата с BCM4751 и осцилатора до него.
Той отговаря за GPS-а.
Металните планчици на гърба на платката по схема ги дава за WIFI и долу до микрофона за радиото на телефона.
Възможно ли е да се използва една антена за GSM и GPS ?
Схеми
photo hosting |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2017 17:03 Заглавие: |
|
|
| Съвместяването в едно устройство на GSM, WiFi, Bluetooth и GPS /както е в GSM телефоните/ e доста трудна задача, която се решава с програми за RF моделиране от рода на Ansoft HFSS, CST studio и др. с много мощни работни станции и доста сложна апаратура. Проблемът е, че всяка антена смущава работата на останалите и трябва да се осигури взаимна изолация между антените от порядъка на 60 - 100 dB. Най-тежък е проблемът точно с GPS антената заради изключително високата чувствителност на GPS приемника. Поради това не може да се използва една и съща антена за GSM и GPS. Освен това не може да се свържат две GPS антени да работят едновременно заради съгласуването - трябва да едната да се изключи и да се включи другата. И друго - на гърба на телефона и най-добрата антена не работи ефективно. Това, което е по-лесно според мен е и съм го изпробвал многократно, е да се използва Bluetooth GPS приемник от рода на Holux M1000, Holux 1200 и доста други. Те имат доста по-добра чувствителност в сравнение с GPS на телефоните и не губят сигнал и в дерета. Издържат около 14-20 часа, а някои от тях са с батерия като за Нокиа и може да се вземе резервна. Освен това bluetooth изтощава по-малко батерията от вътрешния GPS. Слагаш си един такъв в джоба на раницата, а телефона в ръка и се ориентираш. Тези приемници са доста скъпи като нови, но могат да се намерят втора ръка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|