| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
goldenboy Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 25, 2019 9:12 Заглавие: Диагностициране на компресор Samsung B1215J на хладилник |
|
|
| Здравейте, може ли някой по-запознат да си каже мнението за компресор на хладилник. Проблема е, че компресора се включва и изключва защитата след 5 секунди. Изводите на компресора са разположени във формата на триъгълник (два отдолу и един отгоре). Между ляв долен и върха имам 11 ома, десен долен и върха имам 9 ома, а между долни ляв и десен е пак 9 ома, където ме съмнява, че трябва да е сумарно от другите две (пускова и работна верига). Между нито един от изводите и маса няма късо. Нормално ли е това или компресора е дал на късо. Пусковото реле е с таблетка вътре и е леко нагоряло външно. Нямам на този компресор външен стартов кондензатор. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pk123 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 25, 2019 15:00 Заглавие: |
|
|
| Вероятно има запушен капиляр или филтър и компресорът се претоварва и изключва защитата. |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 25, 2019 18:28 Заглавие: |
|
|
Ако RTC-то не изключи пусковата намотка, пак се претоварва и защитата го спира. Пусни го да завърти и веднага му прекъсни кабела за пусковата. Ако си работи, значи си за пусково реле. _________________ http://eltehnoaudiodiy.blogspot.com/ |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 26, 2019 9:02 Заглавие: |
|
|
Таблетката вероятно е с нагревателче вътре и биметална пластина.
Ако има 3 намотки (както казаваш без кондензатор), може да е 3фазен с инвертор, ако има около платката, един голям кондензатор 10-20uF 500V
и е вързан за драйвера може да е линенен компресор. Ако компресора се управлява от IPM тези стойности на съпротивлението на намотките са нормални. Може да е заклинил компресора. По добре си го закарай на добър сервиз.
Надявам се обсъждаме някой нов хладилник, а не някой кръндел на 30 години. |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 26, 2019 17:54 Заглавие: |
|
|
И от какъв зор ще наврат инвертора в мотора? Не съм хладилен техник, но от сума време компресорите дето съм виждал са с триизводен цокъл - не помня да съм виждал трифазни за домашна употреба . Автора каза също че няма "ГОЛЕМИ" кондензатори покрай компресора. Вие си мислите за честотни инвертори? И вместо да го кара в сервиз е по добре да докара сервиза в къщи... как се мъкне хладилник? То и пари иска, особено и за нов компресор, зареждане и прочее. |
|
|
 |
goldenboy Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 28, 2019 21:53 Заглавие: |
|
|
| Проблема е, че на едно село и най близкия ми сервиз е на 40 km. Не е трифазен, не е и стар. Може би на 5 години, малък си е хладилника, ELITE, 144 см висок, обикновен, без електроника. Има един термостат вътре, компресор и пусково реле с до него защита от претоварване по ток и това е. Елиминирах пусковото реле тази седмица като си ходих на село и като развърти компресора и откачам пусковата верига, но пак спря след 5-6 секунди, тъй като изключи защитата, която загрява доста на пипане. Друго няма какво да е ако не е компресора. Дали си струва да му сменям компресора? Като гледам по 100 лв. са и нагоре, а и божа работа дали ще искат да източат фреона за да не се доплаща и за него тъй като няма сервизен вентил за източване. Ще видя каква сума ще ми искат за цялата работа. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 29, 2019 12:39 Заглавие: |
|
|
Досега ми до хладилници е само с много скъпи американци ... сменяй го тоя компресор заедно с релета и кондензатори и спирай да мислиш за него.
Сигурен съм че на тези обикновенните хладилници, като им спреш захранването и като го пуснеш след секунди, не може да се развърти
компресора, поради налягане на газ вътре в буталото, тогава за няколко секунди изключва защитата. След това като се възстанови захранването, газта е освободила и тръгва без проблеми, освен компесора има и други причини за включване на защитата. Но това по добре си знаят хладилните техници. |
|
|
 |
|