Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Делител на честота

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 11, 2005 14:59    Заглавие: Делител на честота Отговорете с цитат

Здравейте, интересувам се от интегрални схеми, които представляват делители на честота ( интегрални броячи ). Иска ми се с моя 20MHz осцилоскоп да мога да меря примерно 200MHz ( а защо не и по - големи честоти ).Въпросът ми е следният: има ли такива интегрални схеми които да работят на такава голяма честота на приемлива цена и ако има да ми пуснете малко инфо за тях, защото си нямам и идея какви точно схеми да използвам а още по - малко имам представа от къде да си ги купя. Благодаря ви предварително!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Вто Окт 11, 2005 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

MB506 MB510 работят до 2400MHz Може да си ги извадите от стар сателитен тунер но това за меренето на честотата с осцилоскоп не мисля че е най подходящото нещо
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 11, 2005 16:51    Заглавие: Re: Делител на честота Отговорете с цитат

gelkov написа:
Здравейте, интересувам се от интегрални схеми, които представляват делители на честота ( интегрални броячи ). Иска ми се с моя 20MHz осцилоскоп да мога да меря примерно 200MHz ( а защо не и по - големи честоти ).Въпросът ми е следният: има ли такива интегрални схеми които да работят на такава голяма честота на приемлива цена и ако има да ми пуснете малко инфо за тях, защото си нямам и идея какви точно схеми да използвам а още по - малко имам представа от къде да си ги купя. Благодаря ви предварително!!!

SAB6456 виж във pulsator, от там ги купувах преди време
Много лесно се пуска в деиствие и има вход за превключване на делителя /64 или /256
Само че това дето го мислиш няма голяма полза ако го включваш към осцилоскопа винаги ще виждаш някакъв правоъгълен импулс .
За целта ти трябва честотомер а не осцилоскоп, има в НЕТА много схеми с микроконтролер и показват max с 7-8 цифри показанията на честотата Wink
Върнете се в началото
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 11, 2005 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно ми е че винаги ще виждам правоъгълни импулси.Но си мисля че ще ми е по - евтино с този тип схеми и осцилоскоп отколкото с честотомер.Сега ще проверя за тия схеми дето ми ги предложихте.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 11, 2005 20:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Препоръчвам работа с повишено внимание с тези схеми-входовете им са много чувствителни към претоварване.При повреда продължават да работят но с много понижена чувствителност. Слагайте диодни ограничители и резистори за защита.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 12, 2005 1:15    Заглавие: Ami Отговорете с цитат

gelkov написа:
Ясно ми е че винаги ще виждам правоъгълни импулси.Но си мисля че ще ми е по - евтино с този тип схеми и осцилоскоп отколкото с честотомер.Сега ще проверя за тия схеми дето ми ги предложихте.

Обясних то го по този начин , наи вече защото с осцилоскоп измерването е с много голяма грешка . А с честотомер ще е с точност поне до 10Hz , ако намериш и такъв за до 1Hz още по добре но няма смисъл вече Smile
По скоро зависи от това какво се опитваш да постигнеш , може и при 1МHz разлика да не те бърка Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети