| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 18:42 Заглавие: AVR Термометър |
|
|
Нещо ме усени мисъл днес да си правя цифров термометър с 7-сегментен индикатор. Тази схема като че ли най-много ми хареса:
http://chaokhun.kmitl.ac.th/~kswichit/avrthermo/avrthermo.html
Напълно бос съм на тема програмируеми микроконтролери и нямам идея какво ще ми трябва за да подкарам схемата. До колкото четох е необходим само един кабел (ISP), за да кача кода в контролера. Това така ли е? Или трябва специален програматор?
Някой има ли идея от къде мога да намеря температурния датчик DS1820? Нещо като че ли е кът. Не знам и с какъв би могъл да бъде заменен.
В общи линии намерих си занимавка. Сега да видим как ще се представя с първите си стъпки в embedded устройствата  _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 19:10 Заглавие: термометър |
|
|
Колега защо не си купиш готов? В конрад има  |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 19:23 Заглавие: |
|
|
| Този процесор е спрян от производство и ако го нямате мисля че ще Ви е трудно да го намерите - преди около месец търсих и случайно намерих изостанала бройка при колега По магазините и фирмите доставчици нямаше - е едва ли съм проверил навсякъде |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Сря Окт 26, 2005 8:05 Заглавие: Hihi |
|
|
| AA написа: | | Този процесор е спрян от производство и ако го нямате мисля че ще Ви е трудно да го намерите - преди около месец търсих и случайно намерих изостанала бройка при колега По магазините и фирмите доставчици нямаше - е едва ли съм проверил навсякъде |
Има готови по 10тина лева и с много повече възможности показват стаина и външна температура с отделно кабелче |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 26, 2005 12:20 Заглавие: |
|
|
Съгласен съм, че има доста добри готови, но никой от тях не става за горе-долу точно мерене на температури в диапазона 90-130 C.
Другата причина е, че си търся някаква схема която да реализирам като първи опит с микроконтролерите.
Много кофти ако е спрян от производство, но предполагам не е болка за умиране, защото датчика за температурата е цифров и лесно ще може да се закачи и към друг контролер.
Намерих датчика в Комет, сега ще направя още малко рисърч по темата и ще реша окончателно дали ще се захващам. _________________
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 27, 2005 1:26 Заглавие: |
|
|
Датчици има навсякъде, каква точност ти трябва и каква повтаряемост, трябва ти един или няколко, диапазона е ясен.
Ако ти трябва точност и повтаряемост това което мога да те посъветвам е Pt100/1000.
Ако искаш да го реализираш лесно и точност от порядъка на 0.5 градуса ти стига има и други решения. Термометрите на Dalas, има ги в комет, предават данните в цифров вид по1Wire интерфейс. Друг вариан е LM315, изхода му е линейно изменящо с енапрежение, имай в предвид че за тях 130 им е горната граница .... Далаския и не е много бърз ако искаш да мериш с точност 0.5, но то зависи на теб каква скорос ти трябва.
Как ще го четеш е друг въпрос, микроконтролер някакъв Atmel/Microchip ..... нямаш голям избор в BG, има и на Texas но .....
Варианти с диоди и др подобни лично аз не одбрявам, ак не гониш голяма точност обикновен терморезистор носи иска калибриране. Термодвойка също е вариант но те с еползват в други случаи а и работата с тях е малко специфична. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 27, 2005 10:09 Заглавие: |
|
|
ToНи, благодаря за изчерпателната информация
Ще го направя с цифровите датчици на Dallas, от гледна точка на простотата на изпълнение и защото 0,5 C точност ми е напълно достатъчна.
За контролер ще избера някой PIC като че ли само трябва да видя кой ще е. Сега ровя по руските сайтове да си харесам първо програматор. _________________
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 27, 2005 15:30 Заглавие: |
|
|
Ами ... то за PIC не трябва много да му мислиш, в смисъл има един куп, но реално някои от тях си имат проблеми, ако сега ще почваш може би 16F877 той е сравнително с малко и извесни проблеми. Може и от 18-та серия да е но за тоя термометър не си струва.
Ето тук www.eldevice.net/upload/ccs има С компилатор за пикове, но няма да е лошо и асемблера да понаучиш, иначе тоя компилатор има директно модул за работа с 1-wire устройства. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 10:29 Заглавие: |
|
|
Мисля да подхвана работата с програматора на неомонтана.
Малко "опростен" ми се види, но за 5 лв толкова. Надявам се поне да свърши работа. Термометъра ще го реализирам с 16F877A и D18B20. Задачата ми се струва достатъчно проста като за първи опит, не че ще излезе евтино - към 20 лв в части, но пък хем ще си начеша крастата, хем ще си направя полезна джаджа. Не е като да карам някой диод да мига или друга такава простотия
Благодаря за компилатора, мисля с него да пиша или по-скоро да портвам програмата. _________________
|
|
 |
|