Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проводници
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nightmare
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 1:06    Заглавие: Проводници Отговорете с цитат

Здравейте, интересува ме дали някой знае от каде мога намеря информация за проводниците от различен материал и с различно сечение . Интересува ме на какъв номиналет ток издържат . Примерно меден или алуминиев проводник със сечение 0.5 кв.мм за какъв номинален ток е

Предварително благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 1:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи от околната температура и условията на охлаждане. Дали е свободен или намотка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 8:45    Заглавие: Отговорете с цитат

За вътрешни намотки на трансформатор се приема плътност на тока 2,5А/кв.мм. При външните слоеве се приема 3А/кв.мм. За инсталации допустимата плътност е 6 до 7 А/кв.мм, а за гол меден проводник (рекордоман) – 10А/кв.мм. При алуминиевите проводници сечението се удвоява.
От значение е и продължителността на включване.
Nightmare
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 12:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите! Интересуваше ме за намотките на говорител. Значи 2.5А/кв.мм като на трансформатора нали?

Smile Very Happy Smile
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 12:20    Заглавие: ре Отговорете с цитат

Nightmare написа:
Благодаря за отговорите! Интересуваше ме за намотките на говорител. Значи 2.5А/кв.мм като на трансформатора нали?

Smile Very Happy Smile

При говорителите нещата седят по много по различен начин !
Говорител ли ще проектираш ? Shocked
Смятай съпротивлението за променлив ток в честотния диапазон на работа!
Плътността на тока е много различна за различните типове говорители ...........изобщо трудна задача .......говорителя не е трансформатор Very Happy
Nightmare
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време ми изгоря говорителя на уредбата и сега го пренавих. Дават го че бил 130W, аз искам да разбера колко е наистина. Сечението на проводника му е 0.06кв.мм (поне аз толкова го сметнах като знам, че диагонала е 0.28мм) Very Happy Правят се 6х25 навивки Smile
Върнете се в началото
SNT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Asenovgrad

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Nightmare написа:
Преди време ми изгоря говорителя на уредбата и сега го пренавих. Дават го че бил 130W, аз искам да разбера колко е наистина. Сечението на проводника му е 0.06кв.мм (поне аз толкова го сметнах като знам, че диагонала е 0.28мм) Very Happy Правят се 6х25 навив
ки Smile

Това че го пишат 130вв няма нищо общо с проводника там зависи от магнита и куп други неща тези ватове в зависимост от стандарта могат да станат и 1300вв Very Happy за колко нано секунди пренавииго с същия проводник и колкото издържи той и нов е изгорял
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 17:38    Заглавие: Отговорете с цитат

При високоговорителите нещата са други. Там индуктивната съставка изчезва, защото в момента, когато бобината възбуди магнитен поток, тя се премества и става движещ се проводник в магнитно поле. В нея се индуктира противо е.д.н., което компенсира основното. С други думи при говорителите е важно активното съпротивление на бобината. От друга страна там условията за охлаждане са много добри и мисля, че една плътност от 7 А/кв.мм е нормалсна. Това трябва да се сметне от условието за мощност на високоговорителя и от големината на активното съпротивление. Мощността обаче зависи от геометричните размери, материалът и формата на мембраната, силата на магнита и много други неща.
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2005 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Това че " там условията за охлаждане са много добри " не е съвсем така . Не напразно се използва ферофлуид , намотаване върху алуминиева шпула и т.н. Другото с което не съм съгласен е че е важно само активното съпротивление на бобината ( а не импеданса ) Несериозно звучи
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 23, 2005 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

toltec написа:
Това че " там условията за охлаждане са много добри " не е съвсем така . Не напразно се използва ферофлуид , намотаване върху алуминиева шпула и т.н. Другото с което не съм съгласен е че е важно само активното съпротивление на бобината ( а не импеданса ) Несериозно звучи
Напълно подкрепям господин Сапунджиев тук,основната съставка в импеданса е омичното съпротивление на проводника,колко е по качествен говорителя толкова импеданса му е постоянен за честотния си обхват,с изключение на резонансната точка където поради механичния резонанс на шпулата се налага да върши по малко работа,и тогава реактивните съставки в импеданса стават по голям процент
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети