Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пасивно охлаждане на комп. захранване
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Вто Яну 03, 2006 20:25    Заглавие: Пасивно охлаждане на комп. захранване Отговорете с цитат

Здравейте! Имам едно рутерче (486 DX4) и решиш да го обезшумя, та му сложиш по-големички радиатори и махнах всичките вентилатори, включително и този на захранването. Като цяло всичко е нормално, имам температури около 40 градуса на всички радиатори. Единствено ме притеснява един дросел (тороидален) през който минават 12В и 5В, който грее повечко и се държи на около 55 градуса.

Не знам каква е причината да грее този дросел. Не знам и до колко ще издържи. Иначе общата консумация е около 150 мА на променливото. Нищо работа - 30W, все пак захранването е 250W... е, DTK някакво не вярвам да са много истински тези ватове, но все пак.

Да го карам ли така или има опасност да повредя нещо?

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 03, 2006 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей за този герой става въпрос:

Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2006 4:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мисля че има някакъв проблем. Не са много 55 градуса. Дросела грее защото е наблизо до радиатор а и през него текат токове. Но за най-сигурно може да се пробва с вентилатор на по-ниско напрежение(който се върти бавно и не бръмчи) а това става лесно с последователно свързване на резистор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2006 9:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Аха... мерси... може да сложа един вентилатор през ценеров диод или през резистор. Но за сега ще се порадвам на тишината Smile
Беше ми странно само защо толкова много топли дросела при тази малка консумация. Но като попрочетох теорията и нещата ми се изясниха.

Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2006 18:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами той при нормално натоварване сигурно ще се нагрее много, но тогава без вентилатор няма как да се работи и той ще го обдухва. Има някои захранвания на които оборотите. на вентилатора се променят пропорционално на температурата вътре в кутията. То имаше и такава тема за охлаждане на усилвател та там идеята беше същата.
Върнете се в началото
rusin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Пет Яну 06, 2006 14:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Това дето си го обозначил с червената стрелка е тороидалният траф за изходните напрежения . Нормално е да грее но колкото по малко по добре сложи там на захранванито на пониско напрежение 1 вентилатор и си готов
Върнете се в началото
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Яну 06, 2006 16:02    Заглавие: Отговорете с цитат

rusin написа:
Това дето си го обозначил с червената стрелка е тороидалният траф за изходните напрежения . Нормално е да грее но колкото по малко по добре сложи там на захранванито на пониско напрежение 1 вентилатор и си готов
тва дето го е обозначил е изходният филтър на напреженията(АТ-5V;12V или ATX-5V;12V;3.3V).грее много защото се образуват вихрови токове в сърцевината които създават е.д.н. и започва да грее!:idea:може да се намали като филтъра се потопи в кофа с вода Laughing Laughing Laughing бъзик Laughing единият вариант е да сложиш един кондензатор преди филтъра с капацитет около 4700мФ който да позаглади остатъчното кривене и да намали загубите в филтъра!дръгия начин е кофата с вода Very Happy
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Яну 06, 2006 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

ЗА МНОГО ГОДИНИ!
А случино някои от по редовните в форума да се чуди къде се изгубих...
Very Happy Ами познаите от три пъти и аз исках да си направя пасивно охлаждащ се целия комп и постигнах удивителни резултати обаче един ден както си запоявам по захранването при включен мрежов кабел опрях едната част на поялникав високата част на захранването,а човката запояваше в ниската Twisted Evil резултат 1брой изгорял бушон 25а Very Happy тотално скапано дъно за сокет 370 и естествено опушено захранване .
Вече събрах пари за нова щайга но имайте по едно на ум!!!!
И като говорим за резултати при максимална кнсумация около 120 вата моето 250 ватово евтино захранване работеше без вентилатор но отворено и с по голям радиатор на диодите за 12,5,3,3 в. поне в мойто захранване друго не се напичаше екстремно.Иначе 950 мхц. целерон(копермаин) си работеше супер с охлаждане от дурон и то без вентилатор това е един от най оптималния процесор за целта междудруго
успех на ентусиаистите Very Happy и пак внивайте
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 06, 2006 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля да пробвам варианта с кондензатора... че кофата с водата ще си я ползвам за пасивно охлаждане на бира през лятото Smile

Благодаря ви за коментарите и всичко най-хубаво Smile

Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 06, 2006 18:36    Заглавие: Отговорете с цитат

По-скоро със 470 nF може да пробваш, тези токове са високочестотни и не им трябва голям кондензатор, особено електролитен със голяма индуктивност. Съмнява ме че пак ще има ефект но не е трудно да се пробва.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети