Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стерео звук от моно TV ?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Яну 10, 2006 20:04    Заглавие: Стерео звук от моно TV ? Отговорете с цитат

Един приятел свързал старото TV(5-6годишно,моно звук) към долби съраунд система чрез евро-скарт преходник и получил осезателен стерео ефект.!?!?Дали TV-то има стерео декодер,или съраунд системата симулира пространствен ефект от едноканален звук?Ще съм ви благодарен за мненията и отговорите!
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 10, 2006 20:30    Заглавие: Re: Стерео звук от моно TV ? Отговорете с цитат

Kacho написа:
получил осезателен стерео ефект.!?!?

Smile Интересно определение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Вто Яну 10, 2006 20:45    Заглавие: Re: Стерео звук от моно TV ? Отговорете с цитат

каква е марката на телевизора? модел?
Върнете се в началото
dtmf
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 10, 2006 21:59    Заглавие: Re: Стерео звук от моно TV ? Отговорете с цитат

Kacho написа:
Един приятел свързал старото TV(5-6годишно,моно звук) към долби съраунд система чрез евро-скарт преходник и получил осезателен стерео ефект.!?!?Дали TV-то има стерео декодер,или съраунд системата симулира пространствен ефект от едноканален звук?Ще съм ви благодарен за мненията и отговорите!

в най добрия случай е симулация Very Happy в най лошия просто един канал се чува от 2 тонклони
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Сря Яну 11, 2006 9:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Това навсякъде се знае, че е псевдостереоефект, но във всяко отношение е по приемливо от моното.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Яну 11, 2006 11:27    Заглавие: Отговорете с цитат

В къщи съм съсъ система съраун пролоджик и от два канала (стаерео) прави 4+1 забележителен звук със много добри ефекти на озвучаването.Така че в случея всичко го прави процесора но все пак е изкуствено-дори няма стерео
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Яну 11, 2006 13:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами свали един стереодекодер от някой стар "Grundig" закачи си го за междинната и готово.Преди три години се бях амбицирал да правя стереодекодер,приставка за монотелевозори,на базата на TDA9820,TDA9840 ,управляван с малко PIC-че,но огромен проблем се оказаха филтрите на 5.74 MHz."Murata" продаваха минимум 6000 броя на скромната сума от $2000 и проекта пропадна,но прототипа проработи.Инсталирал го бях на "Електрон 382",когато влезеше клиент и чуеше MTV на електрончето очите му ставаха като паници Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 12, 2006 10:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересува ме такова нещо. Имаш ли платки все още? Мисля, че мога да намеря някой и друг 5.74.
МастерКИТ /Украйна/ има такъв кит, само че той е и с NICAM декодиране - интересува ме подобно нещо, с цифров изход /да ползвм външен ЦАП/
Или е по-добре да си намеря платка-декодер???
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Яну 12, 2006 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

TDA9820 е двоен превключваем FM детектор ,обработва двата канала 5.5 и 5.74 MHz до НЧ сигнал.TDA9840 си е чист никам стереодекодер,след нея имаш ляв и десен звуков канал.Неудобството в случая е,че тя е I2С управляема,нейната сестричка TDA9845 е "ръчно" управляема обаче май никога не е произвеждана,всичките ми опити да я намеря пропаднаха,а 9840 я има и е 5-6 лева.Затова се налага използването на PIC процесор,който я пуска ,настройва и я следи-индицира стерео програма,моно програма,дуал и превключването му от 1 и2 .Лошото в случая е,че сорса на пика ми беше написан от приятел(аз не съм много светнат там),който отдавна е някъде на запад.Ако можеш да си напишеш процесора,платката не е никакъв проблем.Схемите са много елегантни външните елементи са 5-6,няма кръгове и бобини.Ако ще я слагаш на телевизор който ползва серия контролери на "PHILIPS"-PCA**** доколкото си спомням на контролера се казва с диод,че има стереодекодер и той си я намира и управлява сам,но не съм сигурен забравил съм вече..... може би по добре е да ползваш готов модул от стар телевизор......
Върнете се в началото
rusin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Чет Яну 12, 2006 14:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Има 1 схема тда3810 мисля че така беше тя прави псевдостерео от моно и 3Д от стерео сигнали . Управлява се лесно и не е скъпа на времето щах да си правя София31 стерео но после взех друг ТВ и стерео видео и се отказах от идеята . Но ти можеш да пробваш !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети