| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SUPER TAP Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 11:35 Заглавие: Едно въпросче за стабилизатор |
|
|
Четох че стабилизирането на едно АТХ може да се вдигне със слагането на допълнителни кондензатори... та въпросът ми е къде се слагат и какви... ако не съм в грешка де. Имам малко опит с поялника пак и имам едно - две гръмнали захранвания които съм разглежал от любопитство, та не съм съвсем бос. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 12:14 Заглавие: |
|
|
| Поставянето на кондезатори с по голям капацитет на изходните вериги подобрява значително харектериститите на захранването. Там където ти излизат снопа кабели от захранването има кондезатори с голям капцитет (напр. 1000uF/16V) замениги с поне 2 пъти по големи като стойност и захранването ще ти има много по малко пулсации на изходното напрежение. |
|
|
 |
KokoBoko Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 14:05 Заглавие: Mne |
|
|
| Yassen написа: | | Поставянето на кондезатори с по голям капацитет на изходните вериги подобрява значително харектериститите на захранването. Там където ти излизат снопа кабели от захранването има кондезатори с голям капцитет (напр. 1000uF/16V) замениги с поне 2 пъти по големи като стойност и захранването ще ти има много по малко пулсации на изходното напрежение. |
Точно там няма смисъл от по големи , понеже честотата е много висока и дори 1000 е достатъчно.
Наи вече има смисъл от голями кондензатори на високото напрежение , ако са 2x220мкФ трябва да стаат поне 2x400мкФ !!! |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 15:16 Заглавие: |
|
|
Не съм съгласен ,че няма смисъл. Добра е идеята за замяна на входните кондензатори. Така захранването ще има по малка зависимост от колебанията на мрежата и ще по стабилно от към претоварвания. А колкото до изходните кондезатори - не заблуждавай човека. Включи един осцилоскоп на канал да кажем +3,3V и измери пулсациите при 1000 и при 4700 uF. Ако беше така щяха да слагат по 500uF навсякъде. Ще ти дам един въображаем пример: Хардиска минава от sleep режим в режим на активно търсене на данни. Какво се получава? Появава се пикова консумацияна ток от канал +5V за момент. А кондезатора в този канал е насъбрал преобразуваната енергия. Ако е с малък капацитет той не може да осигури необходимата енергия за харда и напрежението "отскача" пада надолу и после за заряда на кондезатора отскача нагоре. Ето ти ниска стабилизация Да не говорим какво става в този момент с обратната връзка към чипа........ Как той се опитва да компенсира падането на напрежението с по-голямо време на отпушени транзистори и съответно по високо изходно напрежение в момент в който консумацията вече се е уравновесила...... Човек се учи от опита на другите, наистина забравих да му кажа за входните кондезатори - мой пропуск. |
|
|
 |
SUPERTAP Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 15:57 Заглавие: |
|
|
| Благодаря! Най - вероятно ще вържа кондензатори в изходите, примерно допълнително по 2000uF на напрежение ( 2Х1000 ). Мноо готин форум момчета поздрави!!! |
|
|
 |
|