Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Синтезатор на честота

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
skynet
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 14, 2006 20:58    Заглавие: Синтезатор на честота Отговорете с цитат

Здравейте,
Интересувам се някой занимавал ли се е правенето на синтезатор на честота за КВ-и радиолюбителски приемници /трансивери/ и въобще някой занимава ли се с такава дейност? Question
Благодаря предварително
Поздрави
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
chwr
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 15, 2006 23:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Потърси в този клуб . По принцип най-лесно е синтезатора да е с паралелно програмиране(освен ако не си на ти с програмирането на микроконтролери). Паралелно програмируем синтезатор, който съм намирал в БГ е например MC145151(от [url=transel.bg)] Транселектроник [/url]. Има и други LC7150 и MC145146, но те са специалицирани за мобилни телефони. Що се отнася за серийно програмируеми има по-голям избор(и на по-ниски цени, но изискват външно управление управление-компютър или микроконтролер). Такива са LM7001, LC7812, TSA6057, TDA8735, TDA5511, LMX2305 и др., които могат да се откричт на нашия пазар. Всички които споменах са с PLL синтез. Намират се и с DDS(директен синтез) на Analog Device. Могат да се намерят от директния ппредставител на AD - К1-ООД( имат сайт). Цените им обаче са много високи. Аз лично в момента се трудя над синтезатори с MC145151 и LMX2306, но още не съм ги пускал.
Върнете се в началото
krassy_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Мар 15, 2006 23:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Така като си задал въпроса , синтезатори за честота са много обширно понятие.Кажи поне какъв синтезатор те интересува пък ще гледаме да помогнем .Или поне конкретно за какво става дума.
Върнете се в началото
skynet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 16, 2006 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

krassy_m написа:
Така като си задал въпроса , синтезатори за честота са много обширно понятие.Кажи поне какъв синтезатор те интересува пък ще гледаме да помогнем .Или поне конкретно за какво става дума.

Аз мисля че точно съм задал въпроса:
Интересувам се от направата на синтезтор за честота за КВ /Късовълнови/ приемници в радиолюбителския диапазон.
Синтезатор който да замени генератора за плавна настроийка в тези приемници. Какво по ясно да напиша.?
Поздрави
krassy_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Чет Мар 16, 2006 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.cqham.ru/synt_rd3ay.htm
http://www.qrz.ru/schemes/?id=28&sub1=8
Върнете се в началото
skynet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 16, 2006 20:32    Заглавие: Отговорете с цитат

krassy_m написа:
http://www.cqham.ru/synt_rd3ay.htm
http://www.qrz.ru/schemes/?id=28&sub1=8

krassy_m, благодаря ти за линковете но те са ми до болка познати тъй като аз съм повторил конструкцията на UR5FJZ - http://www.cqham.ru/synt_ur5fjz.htm - на основата на който RD3AY прави своята разработка.
Все още имам проблеми с настройката на генератора тъй като нямам необходимата имервателна апаратура но смятам да се справя с това Wink
Поздрави
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Мар 16, 2006 21:37    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм се замислил за такъв синтезатор, спрял съм се на такъв с паралелно програмиране, идеална за целта е интегралната схема MC145163, но не мога да я намеря. В атача съм сложил примерно използване на MC145163. Ето един КВ трансивър с такъв синтезатор: http://rf.atnn.ru/s2/ab_tr.html Е, трябват повече чипове за управлението на синтезатора, но се намират лесно (ех ако беше така и с MC145163) и е идеално за тези, които не разбират от програмиране на микроконтролери.
Върнете се в началото
skynet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 16, 2006 22:49    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
И аз съм се замислил за такъв синтезатор, спрял съм се на такъв с паралелно програмиране, идеална за целта е интегралната схема MC145163, но не мога да я намеря. В атача съм сложил примерно използване на MC145163. Ето един КВ трансивър с такъв синтезатор: http://rf.atnn.ru/s2/ab_tr.html Е, трябват повече чипове за управлението на синтезатора, но се намират лесно (ех ако беше така и с MC145163) и е идеално за тези, които не разбират от програмиране на микроконтролери.

Този които повторих и където съм посочил линка също подържа паралелно и вътешносхемно програмиране без да се вади ИС от платката а може и с отделен програматор.Аз съм си направил Pony Prog и с него си решавам всички въпроси. Пък и всички схеми се намират на пазара а и не са много. Но най важното е че и аз не разбирам от програмиране /сега мисля да започвам да го уча.Полезно е/ и търся синтезатори с програма за управление.
Поздрави
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети