| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bobcho Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 19, 2006 22:51 Заглавие: Въпрос за усилвател |
|
|
| Значи въпросът ми е следния мога ли да използвам транзисторите bdx53 i bdx54 весто 2Т7537 и 2Т7538 в схемата от този линк http://selectronics.hit.bg/docs/N4U-741.doc |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 19, 2006 23:26 Заглавие: Въпрос за усилвател |
|
|
| BDX53-54 са дарлингтонови двойки,а посочените в схемата са обикновенни.Правил съм този усилвател някъде около 1985г. и не съм очарован от него.Вярно,че е суперелементарен,но има недостатъци и дори с доосъвършенстване понякога гърмят крайните транзистори само при пускане.Не винаги простото е най-добро.А няма и защита от късо в изхода.За малки мощности може и да работи добре,а при мен ползвах най-мощния вариант и скоро го изхвърлих.Има толкова много схеми,че дори на професионалист,като мен ми е трудно да избера вариант,дажи и сега,след 30г.лутане в този лабиринт,ми е неловко да давам съвети.От опит знам,че фабричното понякога е по-добро от най-доброто любителско,а сега има безброй фирми,залели пазара.Въпреки моя песимизъм ти желая успех,нали човек се учи от грешките си,а и повечето от нас сме започнали от усилвателите. |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 21, 2006 13:36 Заглавие: |
|
|
| Здравейте!Иаз съм правил тоя усилвател и подкрепям колегата че тоя вариянт не е стабилен.Съществува обаче модификация със крайни транзистори работещи в режим А със термостабилизиран ток на покой и защита от късо на изхода.Срещах я в списание Радио(Руското).Ако се поразтърсите може би щи я откриете.Със цената на леко усложняване схемата добива прилични параметри и е доста устойчива.Ползвах такова стъпало доста време и бях доволен.Дори и при тоя вариянт е желателно поставянето на стабилизатори на оп усилвател,това ще ви спести доста главоболия в последствие.Ако се интересувате и не намерите схемата бих могъл да ви нахвърлям примерна схемичка. |
|
|
 |
Bobcho Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 21, 2006 14:31 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговорите вече изгорих крайните транзистори още с пускането и мисля да се откажа от този вариянт просто ми беше интересно дали ще стане нещо с толкова малко елементи. Ще се ориентирам към стъпалото от млад конструктор то поне тъгва без много пушек  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Юни 21, 2006 22:49 Заглавие: |
|
|
| Aко не са транзистори в пласмасов корпус не горят, ако всичко е вярно. Ако можеш пробвай със KD503(502 ако е до максимум +/- 60 V) |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 12:17 Заглавие: |
|
|
човече сори че 6те ти разбием мечтите,но направо се откажи от тази схема,да си спести6 не само неприятности,като започне6 с загуба на време,пари,нерви и накрая едно голямо разачарование......
Има много колеги които са минали по този пат по които си трагнал и ти,ти ти казваме за твое добро,но аз сам на този варян,лично да си провери6 и да се убеди6,може някои хора да грешат!!!!!!.
Успех!  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 12:32 Заглавие: |
|
|
Напротив схемата е много лесна и лесно тръгва !
Предполагам че не е тръгнала заради допусната грешка а това значи че ако е по-сложна схемата става още по-лошо. Според статията усилвателя покрива нормите за HI-FI. Е не е качествен съгласен съм. Не е устойчив, и освен това проникват лесно смущения от мобилните телефони.На изхода няма бобина, няма и филтър на входа. Но по принцип проблеми с изгарянето на транзистори още при пускатнето съм имал само ако съм експериментирал със българските 2Т7534-38 или руските КТ805 КТ837 в пласмасов корпус. Те са доста слаби и при първоначално пускане минава голям ток през тях който ги омаря и горят. С руски КТ819Г и КТ818Г пак в пластмасов корпус вече е по-надеждно (те са 10А). Схемата не ви е виновна. Може да поекспериментирате и със дарлингтони, аз обече попаднах на менте TIP 122 /127 и се отакзах. Възможно е и тези bdx53 i bdx54 да са били менте. Ама от руските няма ментета !
http://selectronics.hit.bg/images/N4U_741-1.jpg
http://selectronics.hit.bg/images/N4U_741-2.jpg
Последната промяна е направена от slav4o.com на Чет Юни 22, 2006 23:11; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 17:07 Заглавие: |
|
|
| Като искаш проста схема пробвай тази от атача. |
|