| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 10:10 Заглавие: Странно поведение на RIAA предусилвател |
|
|
Реализирал съм тази схемичка (линка по долу) и съм я вградил в грамофон HITACHI с магнитна доза. При включване обаче започва да свири с известно закъснение 6-7 сек. Същата схема съм монтирал в грамофон Унитра и работи нормално. Няма грешка при монтажа. Анализирайки схемата стигам до извода, че е възможно дозата на HITACHI да е по-високоомна, следствие което електролитния кондензатор на входа да се зарежда по бавно и схемата да се задейства след като напрежението на делителя R1,R2 достигне напрежение за сработване на NE5532. Възможно ли е да е това ?
+ 12 V
I
- + I R1=91k
доза > ---II----- + вход на ИС NE5532
C=1mF I R2=100k
I
---- GND
http://www.reprise.com/host/circuits/riaa_preamp.asp |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 12:23 Заглавие: |
|
|
Според мен е възможно , сблъсквал съм се с предусилватели с подобни признаци , а е възможен и обратния варянт - да свири в първите няколко
секунди и после да спре . Пробвай с по- малък разделителен кондензатор ако дозата е по- високоомна |
|
|
 |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 13:14 Заглавие: |
|
|
| Гледах схемата на NE5532 фактически чрез външния резисторен делител се подава преднапрежение на входния транзистор в чипа. В случая то е малко над половината от захранващото. При включване на захранването обаче разделителния кондензатор не е зареден и започва да се зарежда през 91 к, съпротивлението на дозата, маса. Следователно на + входа на чипа първоначално няма напрежение, което постепенно се завишава до зареждане на кондензатора. Именно с това си обяснявам закъснението. Не че ми пречи, даже се реализира едно избягване на пукане при допира на иглата в браздата, но е доста по-вече от желаното, ако е 1-2 сек е перфектно даже. А ако сложа по малък разделителен кондензатор няма ли да се отрази на честотната характеристика, демек да отрежа ниските честоти ? |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 13:37 Заглавие: |
|
|
| Щом има такова закъснение (6-7 сек.) вероятно няма да отреже ниските. |
|
|
 |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 14:08 Заглавие: |
|
|
| Дозата е Hitachi МТ-30, но не мога да намеря данни какъв тип е ММ или МС. Ще правя разни експерименти, може и резисторния делител. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 14:57 Заглавие: |
|
|
Много по добър вариант е да захранваш операционните с двуполярно напрежение. Освен забелязания от теб проблем това ще реши и други които още не си забелязал
Спестяваш и 4 разделителни кондензатора  |
|
|
 |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 15:45 Заглавие: |
|
|
| Имам възможност да ги захраня двуполярно, но вероятно ще трябва да се промени схемата, какво точно да се направи по схемата от линка който съм дал? |
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 18:02 Заглавие: |
|
|
Тази схема задължително ще се "установява" няколко сек. Причината е във второто стъпало. Обр. връзка е 100% по постоянно напрежение при времеконстанта около 15сек.
Съпротивлението на ММ доза е около 200 ома, а импедансът - стандартно - 47ком. МС не може да е щом се чува. За МС трябва специален траф или у-л. Омическото съпр. на МС е части от ома. |
|
|
 |
Стенли Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 22, 2006 19:26 Заглавие: |
|
|
Между другото ето един интересен според мен сайт за аудио маниаци:
http://sound.westhost.com/
".. Много по добър вариант е да захранваш операционните с двуполярно напрежение. Освен забелязания от теб проблем това ще реши и други които още не си забелязал ..".
Какви промени да се направят за двуполярно захранване ? Доколкото виждам е нужно да се промени само входа нали ? |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 24, 2006 20:46 Заглавие: |
|
|
Операционник и динамична доза ??? обезмисляш упражнението , спретни едно лампово RIAA и сравни звука , та макар и с калпава доза разликата е ушевадна. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
|