Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регулируем лабораторен захранващ блок

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
aleksander
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 14:46    Заглавие: Регулируем лабораторен захранващ блок Отговорете с цитат

В сайта на младконструктор си харесах този регулируем лабораторен захранващ блок адреса е http://mladkonstruktor.bg/Supply.htm и мисля на входа да му подам около 50 V напрежение, но имам един проблем със загряването на транзисторите Т4 и Т5. Тези транзистори ще се прегреят, какво да направя за да избегна това прегряване.
Благодаря ви
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Palev
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

монтираш т3 т4 на радиатор с подходяща площ и си готов.радиатор може да ползваш и от компютър -те са със монтиран вентилатор на тях и с доста по-малки размери/а това е от значение ако мястото е малко/
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Каде го видя т5 Question " Транзистори, диоди: Т1, Т2 - 2Т 7638, Т3, Т4 - 2N3055, D1 - ценеров 3 V, D2 - ценеров 5.6 V." Верно ,че дарлингтона т3 т4 ще грее при ниско изходно напрежение и голям ток.Единсвеното което се сещам е с някакъв линеен стабилизатор преди дарлингтона да смъкнеш няколко волта ,така жегата ще се разпредели между стабилизатора и т3,т4 ,но тва е бабешко решение и на изхода няма да може да ползваш високо напрежение.Защо вкарваш 50 волта и от колко най много се нуждаеш на изхода Question
Забрави за радиатор от ATX освен ако не е някакво сърварно захранване ама те са прахосмукачки аз имам подобен реголируем стабилизатор(с ua723) вкарвам 36 волта изкарвам до 31/32 и при ниски напрежения до 5 волта и макс. ток(6.5 ампера транзистора започва да мирише Crying or Very sad и едно R пуши ама... ) та много ще е трудно да го охладиш трябва нещо по интелигентно например 2/3 успоредено свързани 2n3055 или пък с kd503 който са отностително по издръжливи на психо атаки като тази Laughing

Последната промяна е направена от kd 503 на Пон Юли 03, 2006 15:12; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:11    Заглавие: Отговорете с цитат

извенете ме за грешката транзисторите за Т3 и Т4
около 40 V
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Единия вариат е да сложиш вместо два, четири транзистора.

Другия вариант е трафа да е със средна точка и когато изходното напрежение мине примерно 20 волта, автоматично да превключи от средната в крайната точка. Като ключов елемент може да се използва както реле, така и симистори.

Не съм сигурен обаче дали 723 ще издържи на захранване 65 волта.
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 15:22    Заглавие: Отговорете с цитат

tchav написа:
Единия вариат е да сложиш вместо два, четири транзистора.

Другия вариант е трафа да е със средна точка и когато изходното напрежение мине примерно 20 волта, автоматично да превключи от средната в крайната точка. Като ключов елемент може да се използва както реле, така и симистори.

Не съм сигурен обаче дали 723 ще издържи на захранване 65 волта.

Ей това е правилното(интелигентно) решение ,а за 723 държи до 40 волта ,но за по сигурно 35 волта ,а на мен ми изгоря веднъж от самосебе си 723 и си сложих в захранването му един диод в права посока и няколко години работи безупречно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети