|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 20:31 Заглавие: защита от пренапрежение: варистор или разрядник? |
|
|
Коя защита от пренапрежение е по-добра - тази реализирана с варистори или тази с разрядници (става въпрос за мрежа ниско напрежение - 220V).
Аз лично избирам двойна защита - с варистор и разрядник
И като казвам варистор имам предвид ей това чудо на техниката (а не онези мъничките дето приличат на керамични кондензатори):
Сложил съм си SPD-C20/1P (представлява варистор с термична защита) в една метална кутия заедно с предпазители 10A (автоматичен и витлов - при втория дъгата ще се гаси от кварцовия пясък).
Има и разрядник подобен на този:
Търся някой по-сериозен разрядник (за апартаментното табло), но гледам, че са и много скъпи и май няма да слагам от тях... _________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth
Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 19:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 20:57 Заглавие: Re: защита от пренапрежение: варистор или разрядник? |
|
|
При положение, че става дума за това:
| vstoykov написа: | (става въпрос за мрежа ниско напрежение - 220V).
Аз лично избирам двойна защита - с варистор и разрядник
|
не съм сигурен дали това ти е нужно (още повече ако става дума и за "домашна" употреба).
| vstoykov написа: | | И като казвам варистор имам предвид ей това чудо на техниката (а не онези мъничките дето приличат на керамични кондензатори): .. |
Принципа на действие не е по-различен, но едното (по-скъпото) е ориентирано към индустриални приложения, а там изискванията (и съответно цените са други).
| vstoykov написа: |
Търся някой по-сериозен разрядник (за апартаментното табло), но гледам, че са и много скъпи и май няма да слагам от тях... |
За "удоволствието" се плаща, а ти също си плащаш на някой (при това добре) за да ти доставя това за което плащаш във вид "удобен" за консумация.
Има един принцип, че полупроводници трудно се защитават с предпазители със стопяема жица (на практика полупроводника се опитва да "защити" подобен предпазител).
С две думи: ако предпазителите ти на етажното и домашното табло са добре оразмерени (и са такива), аз лично се съмнявам, че ефекта на подобнна защита ще е по-осезаем (за битови приложения). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:20 Заглавие: Re: защита от пренапрежение: варистор или разрядник? |
|
|
| RC написа: |
С две думи: ако предпазителите ти на етажното и домашното табло са добре оразмерени (и са такива), аз лично се съмнявам, че ефекта на подобнна защита ще е по-осезаем (за битови приложения). |
Какво имаш предвид под "подобна защита"? _________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth
Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 19:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:23 Заглавие: |
|
|
Защитите (разрядниците) на Elmark (или от подобен тип).
Не казвам, че са лоши но за подобни приложения според мен не са ефективни (това е мое мнение, което може да противоречи на рекламните материали). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:24 Заглавие: Re: защита от пренапрежение: варистор или разрядник? |
|
|
| RC написа: |
не съм сигурен дали това ти е нужно (още повече ако става дума и за "домашна" употреба).
|
Кое не смямаш, че е нужно? Комбинирана защита варистор/разрядник или изобщо някаква защита?
Аз не вярвам на Електроразпределение, че се грижи добре в мрежата да няма по-високо напрежение, отколкото трябва.
| RC написа: | Защитите (разрядниците) на Elmark (или от подобен тип).
Не казвам, че са лоши но за подобни приложения според мен не са ефективни (това е мое мнение, което може да противоречи на рекламните материали). |
Какво ги прави неефективни и кои са ефективните защити? _________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth
Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 19:07; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:31 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | | RC написа: | Защитите (разрядниците) на Elmark (или от подобен тип).
Какво ги прави неефективни и кои са ефективните защити? | Тази защита която ползвате е добра но при условие че ДРУГАРИТЕ ОТ ЕНЕРГОТО ви доставят качествен продукт. В България този продукт не отговаря на нормите това съм го изпитъл на практика  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:41 Заглавие: |
|
|
| old4 написа: |
Тази защита която ползвате е добра но при условие че ДРУГАРИТЕ ОТ ЕНЕРГОТО ви доставят качествен продукт. В България този продукт не отговаря на нормите това съм го изпитъл на практика  |
Нямам достъп до мрежата на Електроразпределение преди точката, от където идва напрежението от електромерното табло и единственото което мога да направя е да слагам защити в апартаментното табло и непосредствено преди консуматорите (което съм направил с въпросния варистор с термозащита + малък разрядник, монтирани в метална кутия).
Все още не съм се престрашил да слагам защита на апартаментното табло, защото съм виждал (на снимка) какво представлява взривяващ се варистор (хвърчат нагорещени до червено частици като при рязане с ъглошлайф и заваряване). Надявам се, че термичната защита на варистора ще го изключи преди да причини пожар. Именно затова търся и мощен разрядник, който да монтирам заедно с варистора (разрядника ми се струва по-надежден и ще обере значителна част от енергията).
Освен това е характерно за варисторите, че понякога просто започват да провеждат ток и се загряват (и съответно термозащитата се задейства като изключва варистора и консуматорите остават без защита). _________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:43 Заглавие: Re: защита от пренапрежение: варистор или разрядник? |
|
|
| vstoykov написа: | | Аз не вярвам на Електроразпределение, че се грижи добре в мрежата да няма по-високо напрежение, отколкото трябва......Какво ги прави неефективни и кои са ефективните защити? |
Не, че съм им фен но Енергоразпределение трябва и се грижи за подобни ситуации (приеми го, че е принудено от естеството на материята).
Нещата за които пишеш са предназначени за "свърх напрежение" - мълнии и подобни природни явления, но не и за това ако някой малуумник при поредната профилактика ти закачи две фази!
Тук ефекта ще е съмнителен - кой ще е по-бърз.
На втория въпрос - бавни са.
И за защита на битова техника (с полупроводници) се предлагат "полупроводникови" предпазители (също е спорен въпроса за тяхната ефективност, но се предполага, че се ползват "бързи" полупроводникови елементи).
old4, ДРУГАРИТЕ ОТ ЕНЕРГОТО (пак повтарям - НЕ СЪМ ИМ ФЕН) обикновенно са под нормите (за което трябва да бъдат гонени до дупка при цените които събират) и много рядко (в региона на локалния трафопост) малко над тях. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:46 Заглавие: |
|
|
| Не обичам дългите обяснения прав си направи това което си решил смятам че макар и скъпо ВЪРШИ РАБОТА. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 06, 2006 21:59 Заглавие: |
|
|
От горенаписаното/горепрочетеното мога да направя следното обобщение:
- Защитите с варистори, с разрядници и с варистори + разрядници не са идеални, но все пак е по-добре да ги има.
- Защитата от пренапрежение трябва да има не само в жилищата на хората, които се страхуват от пренапрежението, но и в цялата мрежа.
- Самите уреди, които защитаваме от пренапрежение трябва да имат и вътрешна защита от пренапрежение (да са проектирани правилно - да имат бърза полупроводникова защита, която да се справя с това, което защитите по мрежата НН са пропуснали).
_________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|