|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 19, 2006 7:47 Заглавие: Какъв операционен усилвател? |
|
|
Здравейте, моля за малко помощ със следната схема: http://roshljo.hit.bg/shemichka.bmp
Идеята ми е когато напрежението се покачи над 13V да се подаде напрежение на входа DIS на стабилизатора 78R12, който да захрани консуматора, а също така когато напрежението падне под 13V, консуматорът да бъде изключен.
Тествах схемата и тя работи и без операционен усилвател - като включа DIS към точка А след ценера, но поради характеристиката на 78R12 (ON state настъпва при 1.5V, а OFF при 0.8V) се получава неточност в рамките до 0.5-0.7V, което не ми върши работа. Необходимо ми е консуматорът да бъде и включван и изключван при напрежение максимално близо до 13V, с точност до 0.1V. Единственото, което се сетих е да използвам операционен усилвател, но не ми стигат познанията да избера точно какъв да е той и как да го свържа?[/img] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 22, 2006 1:27 Заглавие: |
|
|
Измислих си го и сам, загубих си няколко часа, изгорих 2 операционни усилвателя, но накрая стана с трети, работи перфектно.
Ами мерси, че не ми помогнахте, много полезен форум... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|