| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
buhal Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 20:13 Заглавие: Аварийно осветление |
|
|
Наскоро си купих аварийна луминесцентна лампа от тези, които светват като спре тока. В описанието пишеше, че има защита от прекомерно разреждане на акумулатора. Това много ме учуди, защото схема на такава лампа съм виждал само в "Млад конструктор",а тези по магазините нямат. /оказа се, че моята няма, ама карай /. Оставих я да свети и като се поизтощи акумулатора започна да свири и мъжди. Това породи у мен съмнението, че лампата си е откровено менте и я отворих. Реших да видя поне какъв е зарядния ток. Оказа се, че при зареден акумулатор /6V 4 Ah lead-acid/ e 300mA! Нещо недопустимо. Нямаше никакви регулиращи зареждането елементи.
Имам следните въпроси:
1/ Мога ли да използвам стабилизатор на напрежение /Неомонтана, Добрикит/ за подзаряд на акумулатора?
2/ Тези за ток до 1А няма ли да се претоварят при зареждане на изтощен акумулатор!
3/ На какво напрежение да настроя стабилизатора за поддържане на акумулатора в стенд-бай режим?
Или пък дайте други идеи - ще съм ви много благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 21:24 Заглавие: |
|
|
Не виждам защо зарядния ток / 300мА/ да е недопустим.Обикновенно номиналния заряден ток е 1/10 от капацитета на акумулатора.При 4Аh това означава 400 мА. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
buhal Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 19:23 Заглавие: |
|
|
| Защото този ток го измерих при вече зареден акумулатор и ще го надува докато не спре тока от енергото поради авария, примерно година, две... Е, акумулатора ще се е скапал много по-рано. Това, което казваш за зарядния ток е вярно при циклична употреба на акумулатора, т.е. заряд - разряд. Той ще се зарежда обаче постоянно /подзаряд/ и мисля, че в този случай трябва да се следи напрежението, което трябва да е малко над 6V, ама не знам точно колко. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 19:29 Заглавие: |
|
|
Напражението на един зареден 6 волтов акумулатор може да се качи и до 7.00 - 7.2 в. Ако си премерил 6 в то според мен не е зареден. не искам да влизам в спор но ето един пример : Напражението на бордовата мрежа на автомобила е нормално когато е в границите на 13.8 - 14.4. раздели го на половина и ще получиш напражението на един напълно зареден 6 в. акумулатор Смятам че се притесняваш напразно . _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 19:43 Заглавие: |
|
|
buhal, за оловно-кисел акумулатор (ако наистина е такъв) напрежението при което е напълно зареден трябва да е около 7.2В.
Нямам намерение да оправдавам производителя (най-малкото незнам кой е), но 300мА (при 4Ah) са му добре (при 6В той още не е зареден както вече писаха). Все пак как се прави заряда (подзаряда)?
На въпрос 2 - 1А е доста за този акумулатор.
На въпрос 3 - 7.2 волта би било добре. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 22:15 Заглавие: |
|
|
мисля че ако при зареден акумулатор над 7 в.продължаваш да мериш заряден ток 0.4 а трябва да се попритесниш тоя акумулатор ще замине за седмица след достигане на някъкво определено напрежение или трябва заряда да се спре докато напрежението отново спадне или да се продължи с някъкъв незначителен ток примерно 10/15 ма за поддържане на фулл заряд а напрежението при което акумулатора е напълно зареден трябва да е посочено на самият него. поне това моите наблюдения за тези акумулатори. _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 7:02 Заглавие: |
|
|
Оловен акумулатор може да се зарежда с постоянен ток + режим на подзаряд или постоянно напрежение.
Ако наистина имаш проблем с заряда можеш да използваш LM317 като регулатор на напрежение и да го зареждаш с 13,8V до 13,9V непрекъснато. добре е да сложиш и токоограничаващ резистор за да не превиши зарядния ток 400mA. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 7:09 Заглавие: |
|
|
| Петров, въпросния акумулатор е с номинално напрежение 6V |
|
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 8:23 Заглавие: |
|
|
| Петров написа: | Оловен акумулатор може да се зарежда с постоянен ток + режим на подзаряд или постоянно напрежение.
Ако наистина имаш проблем с заряда можеш да използваш LM317 като регулатор на напрежение и да го зареждаш с 13,8V до 13,9V непрекъснато. добре е да сложиш и токоограничаващ резистор за да не превиши зарядния ток 400mA. |
За LM317 Петров е прав. Добре е да се ползра регулатор на напрежение, но в случая трябва да го настроиш на напрежение 7.2-7.5V без акумолатор, т.е. на празен ход. По този начин ти се гарантира, че няма да презаредиш акумулатора.
Що се отнася до разреждането там нещата седят по следния начин. Падне ли ти напрежението под 5V (ще го разбереш със ценер и компаратор) изключваш едно реле. Този принцип е известен и се ползва, но не се препоръчва при големи токове на консумация. При тебе това няма да е проблем така че, може да сложиш реле. |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 11:16 Заглавие: Аварийно осветление |
|
|
Варианта със LM317 е много добър - още повече че го слагат на почти всички устройства (фабрични) които имат вграден акумулатор за аварийно захранване - само си нагласяш напрейението на около 7-7,2 волта и забравяш за някаква подръжка. Иначе трябва да има реле за ниско напрежение, защото под определено напрежение акумулатора (осбенно китайските) става направо за боклука... _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
|