|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 15:37 Заглавие: Как се използва Shape table при рекламните дисплеи? |
|
|
Искам да направя рекламен дисплей(табло) с движещ се текст. Размерът ще е 8х48 точки и текстът трябва да се движи отдясно наляво. Теоритично такива дисплеи се правят със следната организация: компютър за въвеждане на информацията(или клавиатура), процесор за управление, видео РАМ, дешифратор, преместващи регистри и светодиодна матрица. Всеки символ се запомня в Shape table и с извикване на кода(ASCII) става обръщането към него-извеждане на дисплея.
Тази теорийка я знам наизуст, само не ми е ясно как на практика да направя такъв дисплей... Успях с нещо подобно преди 1 месец, но цялата картинка се управляваше от непрекъснати команди през паралелния порт. Всяка команда съдържаше адреса на регистъра(ред, колона-1 байт и съдържание на регистъра-втори байт).
Сега искам да направя автономен дисплей-въвежда се текст и дисплеят си го върти сам. Изобщо, обаче, не ми е ясно как да вкарам съдържанието на символа, например, в първите 8 регистъра отдясно и след това да го "хлъзна" наляво. Това някак мога чрез команди от типа "Rotate to left (RRL)". Проблем се получава от необходимостта символът да влезе в следващия регистър, а следващият символ-частично в първия регистър.
Ако някой може, нека обясни по-конкретно логиката на тази организация.
А най-добре е, ако някой има нещо готово-да ми изпрати. Може и за по-малък дисплей-ще си го адаптирам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|