Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

симисторен регулатор на напрежение
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 20:47    Заглавие: симисторен регулатор на напрежение Отговорете с цитат

Някой опитвал ли се е със симсторен регулатор да управляава индуктивен товар /в случая първичната намотка на трансформатор/?
Ако е постигнал някакъв успех бих се радвал да сподели опита си с мен.
Приемам и идеи за друг начин на регулиране.
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

ето една схема, която ползвам за регулиране оборотите на бормашина. сигурен съм че ще стане и с първичната намотка на трафа: http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=10467.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

az probvah sys shemata na mladkonstruktor ako se se6tate samo deto trqbva da si sloji6 nekolko simistora 4e ako e po-malko ot 16A pravi пуфффффффф Twisted Evil
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази я пробвах първа, не захапа /в смисъл регулировката не е плавна, на подскоци и пр.;както и да е/, макар че в хола регулатора на полилея е направен точно по нея и работи вече доста години. Днес налепих същата с малко подобрения - работи, плавно регулира непрежението, обаче трафа бръмчи яко и това не ми харесва.
Върнете се в началото
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 22, 2004 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам пред вид схемата на Електрончика.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

muljo, имаш ли представа как става регулиране (на мощност) със симистори? И какво ще стане със синуса в първичната на трафа?
После трафа (освен коеф. на трансформация) е сметнат за някакъв ток (мощност) която трябва да има.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Прочети нещо за импулсните захранвания(но не от този форум - съвет). И ще видиш колко много твоята идея прилича на един от техните варианти. Само че там честотите са по-високи, трафа е различен ...
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам идея по въпроса, но това са подробности. Факт е, че това е фабрично изделие, не съм го правил аз и когато работи - работи както трябва /виждал съм/, без излишни шумотевици. Оригинално управлението е с TCA280A, която безуспешно се опитах да намеря. Времето не е много и пробвам варианти да спретна нещо, че да си реша проблема.
Върнете се в началото
muljo
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2004 9:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Zdrav, занимавал съм се с импулсни захранвания. Въпросът е да се ремонтира готово изделие, не да се прави ново, макар че като гледам работата отива натам. Лошото е, че времето е съвсем малко. А пък за форума - не знаеш къде може да се пръкне някоя светла идея. Лошо няма да питаш.
Върнете се в началото
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 23, 2004 11:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Никъде не казваш какво е изделието и каква е мощноста. Ако става въпрос за малка мощност защо не опиташ с транзистор включен в рамената на диоден мост. Така не се изрязва синусоидата. Но пък при определени режими има нужда от радиатор за охлаждане на транзистора.

Виж тук това не ти ли върши работа. Автора казва че е изпробвано.

www.geocities.com/zdravko_k_d/Figure_03.gif

и тук

www.geocities.com/zdravko_k_d/Figure_04.gif

Успех.

PS: Ни най-малко не се опитвам да обезценя силата на форума, но темите за импулсни захранвания тук са от типа на "сложих десет мосфета и направи БУУУМ" и на момичетата наоколо им паднаха гащите.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети