|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 19:45 Заглавие: разпояване със запалка |
|
|
Днес реших да пробвам да разпоявам с най-обикновена запалка.
Методът е следния - закрепвам платката хоризонтално, нагрявам със запалката от долу и дърпам елемента от горе с подходящи клещи.
Разпоих няколко транзистора, няколко диода, две интегрални схеми и три платки, запоени на рейки към основната платка.
Диодите и транзисторите ги пробвах - работят!
Интегралните схеми няма как да ги пробвам, но предполагам, че работят, защото корпусите им не се нагряват повече от нормалното (това по субективна преценка - пипам корпусите им и усещам не много силна болка т.е. малко над 42*C, но не повече от 100*C, защото не се наблюдава цвърчене).
Когато държа запалката по-далече от платката (напр. около 2 см от горната част на пламъка), последната не променя цвета си, но ако я доближа платката почернява леко.
Платките са едностранни. По този метод интегралните схеми се разпояват много по-лесно отколкото с поялник. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 19:48 Заглавие: Re: разпояване със запалка |
|
|
| vstoykov написа: | | Платките са едностранни. По този метод интегралните схеми се разпояват много по-лесно отколкото с поялник. |
И платката после дето си грял става на лайно.Тии за вакуум-помпи да си чувал? _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 19:51 Заглавие: Re: разпояване със запалка |
|
|
| Bojilov написа: | | vstoykov написа: | | Платките са едностранни. По този метод интегралните схеми се разпояват много по-лесно отколкото с поялник. |
И платката после дето си грял става на лайно.Тии за вакуум-помпи да си чувал? |
Даже имам такава помпа, но не ми харесва резултата (може би защото помпата беше най-евтината, която се продаваше).
Разбира се не бих приложил този метод върху платка, която ще се ползва (при опитите ползвах платка от изгоряла енергоспестяваща крушка и платка от повреден телевизор).
Виждал съм и поялник-помпа, но се колебая дали да си го купя - вместо това май е по-добре да си купя поялник с горещ въздух (като гледам колко лесно става със запалката, с поялника с горещ въздух предполагам, че ще е също толкова лесно и няма да изгаря платката, защото ще има терморегулатор).
Чел съм и за друг метод за вадене на ИС - прави се приставка към човката на поялника от дебел меден проводник, който е огънат така, че да се докосва до всички спойки на ИС - нагряват се равномерно всички изводи на ИС и последната се издърпва. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 20:05 Заглавие: Re: разпояване със запалка |
|
|
| Цитат: | | Виждал съм и поялник-помпа, но се колебая дали да си го купя - вместо това май е по-добре да си купя поялник с горещ въздух (като гледам колко лесно става със запалката, с поялника с горещ въздух предполагам, че ще е също толкова лесно и няма да изгаря платката, защото ще има терморегулатор). |
С духалка малко трудно ще отпоиш нормални ИС.И както казва Божилов платката ще стане на Г......з |
|
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 20:11 Заглавие: |
|
|
| Аз бих казал човек без работа Има време и се опитва да открие топлата вода и велосипеда Ако се хване да свърши някоя работа изкара някой лев ще има и за качествена помпа ,за поялник -помпа а и за читава духалка |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 20:12 Заглавие: Re: разпояване със запалка |
|
|
| old4 написа: | | Цитат: | | Виждал съм и поялник-помпа, но се колебая дали да си го купя - вместо това май е по-добре да си купя поялник с горещ въздух (като гледам колко лесно става със запалката, с поялника с горещ въздух предполагам, че ще е също толкова лесно и няма да изгаря платката, защото ще има терморегулатор). |
С духалка малко трудно ще отпоиш нормални ИС.И както казва Божилов платката ще стане на Г......з |
Благодаря за разяснението. Явно методът за горещ въздух трябва да се ползва само когато платката няма да се ползва.
А когато става въпрос за отпояване на електролитни кондензатори от многослойна платка? Какъв инструмент е най-подходящ? Разпоявал съм и съм запоявал такива с обикновен 40 ватов съветски поялник, но ми се струва доста бавно... |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 22:05 Заглавие: Re: разпояване със запалка |
|
|
| vstoykov написа: | | Явно методът за горещ въздух трябва да се ползва само когато платката няма да се ползва.... |
Не е вярно-то ако беше така майсторита на ГСМи трябваше отдавна да са умрели от глад...
| vstoykov написа: |
А когато става въпрос за отпояване на електролитни кондензатори от многослойна платка? Какъв инструмент е най-подходящ? |
Аз се справям идеално с обикновена помпа в тоя случай.Иначе обикновен поялник с помпа,станцция за разпояване "Велер","Ерса"-все стават-според парите дето ти се дават.
Интересно ква помпа ще си взел,като аз от години работя със помпи от 3лв парбчето,най-евтините и винаги вземам еднакви,та сега имам резервни части да си сглобя поне 10 още. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 23:43 Заглавие: разпояване със запалка |
|
|
| Явно колегата е още млад,неопитен и беден.Забравих кога беше,още преди 25 или 30г.мързеливите на Запад са измислили поялниците WELLER с цяла чанта аксесоари,включващи и ванички със стопен припой и устройство за отпояване на еднослойни,двуслойни и др платки,запазвайки чипа и платката за по-нататъшно ползване.Е,моята станция с вакуум помпа си стои като експонат,от мързел да намеря един силиконов маркуч за въздуха,че го прерязах по невнимание,а сега какви ли не методи и улеснения има за мързеливо отпояване вече,че и аз не съм в час.Дори газовата горелка с размер на химикалка е по-ефикасна от обикновенна запалка.Това е само мое мнение,не давам акъл. |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 23:45 Заглавие: разпояване със запалка |
|
|
| Явно колегата е още млад,неопитен и беден.Забравих кога беше,още преди 25 или 30г.мързеливите на Запад са измислили поялниците WELLER с цяла чанта аксесоари,включващи и ванички със стопен припой и устройство за отпояване на еднослойни,двуслойни и др платки,запазвайки чипа и платката за по-нататъшно ползване.Е,моята станция с вакуум помпа си стои като експонат,от мързел да намеря един силиконов маркуч за въздуха,че го прерязах по невнимание,а сега какви ли не методи и улеснения има за мързеливо отпояване вече,че и аз не съм в час.Дори газовата горелка с размер на химикалка е по-ефикасна от обикновенна запалка.Това е само мое мнение,не давам акъл. |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 3:43 Заглавие: Ето как го правя аз |
|
|
За демонтажа (отпояването) само на доказано дефектни транзистори, кондензатори (особено електролитните в компютърните дъна), диоди а и в по голяма част от резисторите, индуктивности, ИНТЕГРАЛНИ СХЕМИ и т.н. прилагам стар и ефикасен по отношение на запазването на платката метод, който се състои в следното:
с малки и с връх с остър ъгъл секачки отсичам изводите от страна на елементите до максимално допустимата височина на извода. След това демонтажа на останалите запоени стърчащи изводи е елементарен и бърз - нагряваш спойката отдолу с маломощен поялник ( примерно 50 - 80 вата ) и отгоре го издърпваш с пинсета.
Елементарно!!!
Платката остава непоразена.
След това отново нагрявам спойката и с остра, тънка и здрава дървена клечка възстановявам отвора.
В специалния случай на запоени електролитни кондензатори до края на изводите в/у платката (в модерната електроника това е правило) хващам кондензатора с плоски клещички, смачквам го и след това дърпам силно - кондензатора се отскубва, а изводите му остават. Разпойвам отдолу и ги изваждам с пинсетата. Този метод е много ефикасен за запазването особено на многослойните платки, каквито са примерно компютърните дъна и др...
Метода съм прилагал дори и в случай на SMD елементи (зависи от конкретния случай).
Не използувам духалки, и скъпи поялници. Работя само с индукционен 100 ватов, и обикновени поялници с нагревател 20 50 100 и 250 вата - на които сам си изработвам човките. Не ми е необходимо регулиране на температурата - това го правя аз самия - при индукционния с включване и изключване, а при другите по времето на нагряване наблюдавайки спойката. Досега - четиридесетина години не съп повредил нито платки, нито елементи от прегряване. Вакуум помпата ползувам само когато трябва да се разпои доказано неповреден елемент или имам съмнение, че може и да не е повреден или пък повреден, но искам да си го запазя за спомен .
Ефикасността на метода се състо най-вече в това, че винаги се загрява само една спойка, а можеш и да правиш по-малки или по-големи паузи от спойка до спойка.
Надявам се да съм бил полезен. Не претендирам за авторство. Убеден съм, че голяма част от колегите правят и така.
Ще помоля Г-н Божилов и Г-н РС да бъдат така добри и да не коментират мнението ми.
Последната промяна е направена от интермаш на Пон Юни 04, 2007 10:12; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|