|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:12 Заглавие: Помощ за трансформатор |
|
|
Значи проблема е следния:
попадна ми един стар самолетен часовник с хронометри и тем подобни екстри. Една от екстрите е Време на полета, обаче работи само с ток (часовника е механичен иначе). Отзад на изводите пише 27V, а аз искам да си го сложа в колата. Бихте ли даля накакви идеи как да го направя, с някакъв трансформатор или...
Благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:21 Заглавие: Re: Помощ за трансформатор |
|
|
| Anonymous написа: | | Бихте ли даля накакви идеи как да го направя, с някакъв трансформатор или... |
Трансформаторите за постоянен ток се наричат по друг начин и за да се даде идея за направата им от съществено значение е каква ще е консумацията.
Така, че да се разсъждава по темата ако си поне малко в час ще трябва да го захраниш от някакъв лабораторен източник на напрежение (27В) и да измериш какъв е консумирания ток.
След това би могло да се продължи по същество (ако е по силите ти ). |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:28 Заглавие: |
|
|
| малко съм бос в тези работи, но проблема е че няма откъде да намеря източник на напрежение 27V и това ми е въпроса - има ли начин да се преобразува 12V в 27V |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:35 Заглавие: |
|
|
Начини има, но тъкмо заради това
| Anonymous написа: | | малко съм бос в тези работи, | трябва да се почне от най-елементарния начин за да се види дали е възможно по-елементарно изпълнение.
Намери два акумулатора по "12В", свържи ги последователно и направи експеримента. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 18:45 Заглавие: |
|
|
Сигурен ли си, че ЧАСОВНИКЪТ се захранва с 27V? Аз мисля, че става дума за РУСКИ ВОЕНЕН МЕХАНИЧЕН часовник, който се навива посредством въртене на предната шайба(стъклото) наляво (срещу часовниковата стрелка). Напрежението 27V се подава отзад през две болтчета и е за едно нагревателче, което служи за осигуряване на точна работа в студено време. Толкова е механичен часовникът, че дори няма лампа за осветяване, а е с фосфоресциращи стрелки и цифри.
Ако след навиване часовникът не тръгне, почти сигурно проблемът е счупен анкар и с повече късмет можеш да намериш някой СТАР часовникар, който да ти го поправи. Ако свалиш задния капак(мисля, че се държи на 3 болтчета, шпилчици или нещо подобно, веднага ще видиш, че напрежението няма връзка с часовника, а цялото захранване завършва в метална кутийка на задния капак отвътре на часовника.
Провери отново и ме опровергай.  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 21:19 Заглавие: |
|
|
часовникът е горе долу като този
svvaul.ru/index.php?name=Files&op=view_file&lid=6
само че долу секундите са до 60
горното е Время Полета и мисля че то работи с ток |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 21:39 Заглавие: |
|
|
Можеш да опиташ с два акумулатора, свързани последователно или 6 батерийки от по 4,5V(което е точно 27V). Но часовникът е 90% като този, който описах, само с някои добавки(познах дори и за фосфора ) и мисля, че всичко му е механично. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 21:47 Заглавие: |
|
|
с тази разлика че стъклото не се върти, а само двете "кранчета" долу
aircraft.clan.su/forum/9-27-1
тук пише за Време Полета но не го разбирам |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 22:01 Заглавие: |
|
|
| Включва се чрез натискане на лявото колело. Спира се при повторно натискане. Установява се в 0 при трето натискане. Виж дали ще тръгне така, без захранване и пиши. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 22:16 Заглавие: |
|
|
ми не става, натисках, въртях не става
значи като натисна дясното колело и то щрака, а като натисна лявото - не, само пружината си го връща нагоре |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|