| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrew_hack Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 20:35 Заглавие: Помощ за PCB дизайн |
|
|
Здравейте, нов съм в тази дейност. Изобщо и в електрониката не съм много опитен. Направих една схема и PCB в Altium Designer 6. PCB-то малко ме обърква. Връзките не са като на схемата. Дали някой може да ги прегледа и да ми даде съвет. Благодаря!
Схема:
PCB:
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 21:20 Заглавие: |
|
|
Резултат от ползването ма Autoruter-a (и вероятно Autoplacer)
Освен този проблем на пръв поглед не виждам нещо "страшно".
Поясни какво точно те смущава, че не ми се взира сега да правя ERC на pcb-то и sch-а?
Подозирам, че не ти е било лесно докато от едното получиш другото, макар и в този му вид.
Какво очакваш от използването на опцията за автоматично опроводяване без МНОГО ДОБРО (бих казал изключително) познаване на продукта и стратегиите за тази цел.
Също така не разбирам (не веднъж съм го писал) защо трябва да се хвърляте направо на "върха на сладоледа"
Има доста по-прости програми за целта, които са по-лесни за усвояване и вникване в резултата който се получава.
Почни малко по-отдалече и ще разбереш, че нещата стават и по друг начин при това с доста по-добър резултат.
След като усвоиш основните похвати ще разбереш, че ползването на сериозни CAD програми (от рода на тази ) е доста сериозно предизвикателство за да ги използваш така, че да получиш добър резултат. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 7:10 Заглавие: |
|
|
Първо - Благодаря за отговора. Да 90% е Autorouter и наистина ми отне доста време около 8 часа. А защо ползвам Altium Designer трудно ще отговоря
Това което ме притеснява е несъответствието на някои от връзките в PCB дизайна. Големият въпрос е - Това ще работили както е направено на схемата?
Благодаря |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 7:25 Заглавие: |
|
|
| Посочи връзките които те притесняват. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 8:30 Заглавие: |
|
|
| andrew_hack написа: | | ...Това което ме притеснява е несъответствието на някои от връзките в PCB дизайна. Големият въпрос е - Това ще работили както е направено на схемата?... |
Първото несъответствие, което забелязвам аз на схемата е липса на връзка на масите между отделните компоненти. Вий си настройките на програмата - някои програми слагат още един "GND Layer" който е запазен за опроводяване именно на масите. Вероятно тука е използван и затова на двата слоя, които си дал не се виждат тия връзки.
Второ - autoplace/autoroute много рядко е приложим при опроводяване на платки, т.е. в малко случаи дава задоволителни резултати от гледна точка както на компактност, така и на подходящо от електромагнитна гледна точка разположение на пистите.
Не случайно на опроводяването му викат "дизайн" - имаш набор от правила и изисквания от които тръгваш, а другото го мислиш. Приемерно - компоненти, фиксирани по местоположение от конструктивна гледна точка, компоненти, които трябва да са в близост до други компоненти от електрическа гледна точка и т.н.... След това почваш да наместваш и да въртиш другите компоненти за оптимално късо опроводяване. Опроводяваш ръчно - особено за лесна схема като твойта. Гледаш какво се получава, ако не ти хареса - отначало. И така няколко пъти докато накрая решиш, че става
За пример - за платка 50х30мм ми се е случвало да я правя около 16-20 работни часа и след това не съм съжалявал за отделеното време. Естествено с практиката всяка следваща платка става около 1.5-2 пъти по-бързо, когато си в началото
Някои общоприети електрически изисквания:
1. Масите е много важно как се опроводяват в зависимост от схемата. Понякога е добре максимална площ - layer, понякога между отделни блокове от схемата трябва масата да има връзка само в една обща точка. За блокове с голяма консумация общата точка е при краката на електролитния кондензатор.
2. Захранващи писти за ИС - маса и +V е удачно да се движат успоредно в двата слоя на платката - получава се кондензатор, който неутрализира донякъде индуктивността от дължината на пистите.
3. Сигнални писти за различни сигнали - пресичат се в два слоя по възможност под перпендикуляр за да няма взаимно влияние на ел.магн. полета.
4. Сигнални двойки за диференциални сигнали - пускат се успоредно на минимално разстояние и с приблизително еднаква дължина.
5. Успоредни сигнални писти за различни сигнали - може да се екранират с писта между тях, свързана добре с масата.
6. За големи токове - широки писти. Смята се тока, смята се необходимото сечение на проводника в зависимост от топлопроводимостта на основата на платката и от дебелината на слоя (примерно 35микрона) се изчислява.
7. За високи напрежения - 1мм на всеки 100В межбду две писти.
... има и още много други, които според случая сам си ги измисляш в зависимост от тоците, напреженията, честотите имайки предвид паразитните капацитет, индуктивност, взаимна индуктивност на пистите.
Надявам се малко да съм помогнал.
Успех  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 21:40 Заглавие: |
|
|
Това беше повече от изчерпателен отговор въпреки, че не разбрах много от нещата Благодаря!
Според коментара за схемата - значи всички GND трябва да бъдат вързани на едно. Така ли? |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2007 23:03 Заглавие: |
|
|
| Тази проста схема и 8 часа... Че то ръчно да беше я правил щеше да стане много по-бързо. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2007 7:11 Заглавие: |
|
|
Целта е да работи схемата. С Autim-a исках да екпериментирам и да направя схемата по читава.
И моля имайте милост - това е първият ми опит в електрониката след 15 год.  |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2007 9:11 Заглавие: |
|
|
tropper е описал много добре правилата за което мога само да му се възхищавам  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2007 11:16 Заглавие: |
|
|
Прочети си хубаво правилата дето ги е написал tropper като за начало прочети и някоя книжка за това, той колегата не си ги е измислил сам тия правила прочел е доста книжки . Един съвет за автоматичните генератори -не прави нещo с автоматичен генератор преди да се пробваш с чертожна програма и с по-проста схема, иначе нищо няма да разбереш от това което пправиш.
Още един съвет за атмелите: гледай да пускаш чак накрая автоматичното опроводяване -след като си пуснал захранванетата и масите и си сложил много филтриращи нелектролитни кондензатори по тях. Комбинацията автоматична платкажийска програма и Атмел(особенно серията 90S) може да те откаже от електрониката завинаги ако си в началото  |
|
|
 |
|