| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 17:52 Заглавие: монитор Panasonic |
|
|
Днес разчастих един монитор за скрап, и ми направи впечатление една платчица залепена отстрани на кинескопа. Предполагам че е свързана със системата за размагнитване, или е за нещо друго?
Свързана е с две метални ленти разположени в горната и долна част на кинескопа
а с три проводника е свързана със шасито, в областта на хоризонталната развивка. Не ми се проследяваше и изхвърлих вече всичко. Ако някой е по запознат нека даде светлина върху въпроса. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 17:56 Заглавие: |
|
|
| X-Ray |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 18:43 Заглавие: |
|
|
| Сигурно регулира ускоряващото напрежение? |
|
|
 |
petar nikolov Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 19:46 Заглавие: |
|
|
RC
Рентгеновите лъчи практически не взаимодействат с електрическо и магнитно поле.
---
Ако тези метални лентички горе и долу контактуват с лицето на кинескопа, а той е плосък това трябва да схема за снемане на заряд от антистатичното покритие.
Не знам за съжаление каква е идеята и какъв му е принципът на действие. Но "нещо прави":
Обръщаш ръката с дланта към лицето си когато гледаш към включен монитор. С първата, и по-голяма, ставата (не съм лекар и не знам как се нарича ) на показалеца съвсем леко докосваш екрана. Усещането е същото като при допир до антена на радиопремник.
Значи текат там някакви променливи токове.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 20:15 Заглавие: |
|
|
То че нещо прави е ясно, въпроса е какво?
Кинескопа не е плосък, обикновен си е, лентичките са залепени на него. На 15" кинескоп не съм виждал антистатично покритие, но може и да има. Проводничетата с които е свързана тази платчица са с такова малко сечение , че сигурно тази цялата система служи само за датчик, но какъв? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 20:49 Заглавие: |
|
|
| petar nikolov написа: | RC
Рентгеновите лъчи практически не взаимодействат с електрическо и магнитно поле. |
petar nikolov, ако задълбаем в теорията - ще стане тегаво, сложно и неразбрано.
Това което написах е свързано с нещо което съм го въждал лично в доста приличен монитор при това с много подробен и ясен "бял печат" в/у платката. Та, изхода на подобна конструкция беше "забоден към такъв надпис" и отиваше към аналогичен крак на процесора за управление. Доколко върши работа (и как) е друг въпрос.
Факт беше обаче, че без него - не потегляше. |
|
|
 |
petar nikolov Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 21:04 Заглавие: |
|
|
Това което казвам горе е за 17" и по-големи плоски монитори, и наистина има променливо напрежение по лицето.
За статичното електричество от лицето на кинескопа едва ли са нужни дебели проводници.
Очевидно е че, не е магнитен датчик.
RC
Щом казваш значи е така, и аз съм виждал такъв надпис, но не им влияе пряко а създава поле което пречи на генерацията им.
Теорията на думи е елементарна, нали Рентген ги е открил 1895г:
Рентгеновите лъчи се получават при удара на електронен сноп с атомите на веществото-мишена. Когато срещнат на пътя си атомни ядра част от електронните рязко се забавят и излъчват: кинетичната им енергия частично или изцяло се преобразува в енергия на електромагнитно лъчение от ренгеновата област. Това излъчване се нарича спирачно и има непрекъснат спектър, който не зависи от вида на атомите на мишената, а се определя единтсвено от кинетината енергия на електроните.
Но вече получени рентгеновите лъчи не взаимодействат с електрическо и магнитно поле. Единственият начин да им се влияе е да се влияе на електроните, които ги генерират.
Значи тогава тази схема създава електрическо поле което влияе на електроните, но какво поле и как влияе...
Е, поне частично се изясни.  |
|
|
 |
|