Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

"Мек" старт на инвертор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bebucho
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 14:05    Заглавие: "Мек" старт на инвертор Отговорете с цитат

Имам едно въпросче,на което ще се радвам ако някои ми отговори.Направих си инвертор с ето тази схема http://img.data.bg/i.php?id=320091&ctrl_id=0cicp8 , но когато поддавам захранване от батерията възниква преизкряване( може би някакъв пиков ток от намотката на трансформатора )и се притеснявам,че когато направя някаква автоматика. и това поддаване на напрежение се осъществява от някакво реле, на него ще му залепнат контакторите.Как да премахна преизкряването?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
borko 30
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам че ако е някаква схема за забавяне на захранването на таймера ще свърши работа!При липса на импулси полеваците ще са запушени и няма да преизкрява при пускане според мен!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам какво ще рече преизкрява ,но 555 има една особеност,че при първоначалното пукане на захранването има един по-продължителен импулс до като зареди кондезатора и влезе в режим превключване.Предполагам, че точно този момент е проблема.Трафа се оказва повечко време включен към едната си намотка.Ако това е проблема трябва да захраниш генераторната част по-рано от силовата.
А и незнам дали не трябва някакво начално установяване на брояча.Гледам че ползват от D1 до D8 ,а ми се струва че е десетичен брояч и излиза ,че има празно пространство от D9 и D0 Да не би да е грешка някаква в схемата и да трябва да се ползва D9 вместо D5 ?Иначе няма да е симетрично.
Върнете се в началото
ivan petrov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Тетевен

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 23:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен
не е нужно никакво забавяне просто виж Attach
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети