| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 17:34 Заглавие: RF дистанционно може ли да стане с DAC ADC |
|
|
Идеята ми е следната: на мястото на диода на IR дистанционното връзвам DAC към него FM предавател, на мястото на IR приемника слагам ADC и радио приемник. Възможно ли е да се направи такова нещо или халюцинирам?
edit: И ако не може защо.
Писна ми да размахвам ръце за да превключа на следващата песен.
Последната промяна е направена от HanDy на Сря Ное 28, 2007 17:44; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 17:40 Заглавие: |
|
|
Теееееежки халюцианции  |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 0:57 Заглавие: Re: RF дистанционно може ли да стане с DAC ADC |
|
|
| HanDy написа: | Идеята ми е следната: на мястото на диода на IR дистанционното връзвам DAC към него FM предавател, на мястото на IR приемника слагам ADC и радио приемник. Възможно ли е да се направи такова нещо или халюцинирам?
edit: И ако не може защо.
Писна ми да размахвам ръце за да превключа на следващата песен. |
има готови видео сендери по на 2,4гхц с тях върви вградено и препредаване на командите от дистанционно , работи на 433мхц . следователно както виждаш е възможно .. друг е въпроса ти дали и как ще го направиш  _________________ http://mikrotik-bg.net/ |
|
|
 |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:09 Заглавие: |
|
|
| Ясно, че принципно е възможно. Аз питах конкретно дали идеята ми може да сработи. Но стига толкова приказки хващам поялника и пробвам. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 19:07 Заглавие: |
|
|
| Ако правилно съм разбрал въпроса ти- искаш да пренасяш командите на дистанционното не по ИЧ лъчи а през FM.Ако е така за какво са ти DAC и ADC? |
|
|
 |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 22:22 Заглавие: |
|
|
| Да точно. Ами нали към IR диода сигнала е цифров, а радиото аналогов и за това или бъркам? А може би просто един транзистор ще свърши работа. За сега само го обмислям. Дори и елементи не съм си събрал. |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 23:03 Заглавие: |
|
|
| Що не почнеш от нещо по-просто? |
|
|
 |
sheki Опитен потребител

|
|
|
 |
HanDy Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 16:35 Заглавие: |
|
|
Лелее златен си . |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 19:55 Заглавие: |
|
|
Сигнала към IR диода не е цифров, а последователност от импулси .Най общо можеш да го смяташ като последователност от 0 и 1 с различна дължина на импулсите и различно време между тях.В този вид сигнала не може да се подаде директно за модулация на FM предавател, но ако го подадеш на един елементарен НЧ генератор с управляема честота ше получиш нч сигнал с малка честота за 0 и по-висока честота за 1.Този нч сигнал вече може да модулира FM предавател.Този принцип се използва за предаване на морзовата азбука- т.е от сайтове за радиолюбители можеш да си свалиш готови схеми на модулите.По интересна задачка е как от демодулирания нч сигнал на изхода на приемника ще въстановиш последователността от 0 и 1, но ако се разтърсиш може да се намери нещо.В момента ми идват само сложни неща в главата, а цялата красота на тази задачка е в нейната простота.
А схемата в линка на sheki е наистина интересна и несложна за реализация. |
|
|
 |
|