| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dangarabg Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 21:21 Заглавие: Малко помощ за LAT L100 |
|
|
Здравейте ще бъда много благодарен ако някой може да ми помогне малко по тази схема -
http://img95.imageshack.us/my.php?image=latb1009cl.jpg
Проблема е че върви страшно голям ток на покой над 1 ампер.
Подмених всичко полупроводниково в стъпалото и доста от резисторите и кондензаторите. Имам съмнение че в дадената схема
има умишлена грешка (чувал съм че по рано са го правили редовно този номер във сп. Радио,телевизия, електроника)и тъй като съм се ръководил по нея за да възтановя усилватела сега явно нещо не е наред. Аз не можах да уловя къде е грешката надявам се някой друг да успее. Предврително благодаря на отзовалите се. Поздрави.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sabi69 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 08, 2007 10:14 Заглавие: |
|
|
по писаното - разбимам че тепърва ще подкарваш тази схема - трябва да си сигурен че елементите са в пълна изправност и платката да няма грешки
на първо време свържи на късо емитер с колектор на Т6 и виж дали ще падне консумацията --- / входа също към маса/ ако падне тока на покой ще трябва да се оразмери моста R47.R .R48 - --на мястото на R се слага тример 1K - и се настройва тока на покой около 35-60 милиампера
Т9 и Т8 с по двата резистора и диода можеш да ги махнеш на първо влеме-те ограничават тока на усилвателя от претоварване по време на работа
ако пак тока на покой е голям - ще трябва да поучиш още малко _________________ http://gallery.devinbg.org/main.php?g2_itemId=97
колкото повече научавам---разбирам ,че нищо не знам |
|
|
 |
dangarabg Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 10, 2007 10:51 Заглавие: |
|
|
Значи след щателна проверка се оказа че има разлика между схемата
и действителноста, на платката на VT5 са му разменени местата на емитер-колектор и всъщност плюса през R46 се подава на емитера като по тази логика съм сложил BD140 точно в този случай върви огромен ток на покой над 1 ампер, R* оргинално си е със тример
2.2 к но той не оказва никакво влияние на тока на покой в този случай, напрежението емитер колектор на VT6 е 0.3 волта (явно не трябва да е толкова). Реших да го направя както си е
по схемата и замених VT5 със BD139 като сложих изводите на местата на които са по схемата (колектор на плюс през R46). Резулатата беше светкавично подпалване на R49. Иначе всичко е подменено със точно същите си части и всичко е замерено и здраво но въпреки това не ще и не ще да работи.  |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 10, 2007 12:53 Заглавие: |
|
|
Като гледам схемата, би трябвало този транзистор VT5 да бъде тип PNP - например BD140, като емитерът е вързан към R46. Освен това мисля, че R46 и R49 би трябвало да са еднакви. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
dangarabg Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 10, 2007 15:07 Заглавие: |
|
|
VT5 наистина е PNP с емитер към плюс, това на схемата е предполагам умишлена грешка. Подмених всички транзистори за да съм сигурен че няма някой с променени параметри. Но сега като се замисля наистина има логика R49 също да е 100 ома аз съм сложил 10 ома както е по схемата защото оригиналния резистор беше опечен до неузнаваемост. Ще пробвам довечера да сложа 100 ома да видя дали ще има ефект.  |
|
|
 |
dangarabg Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2007 15:49 Заглавие: |
|
|
За съжаление отново нямаше никъкъв резултат. Замених R49 със 100 омов но всичко си остана същото. Почвам вече да се отчайвам.  |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 8:37 Заглавие: |
|
|
Според мен е възможно и да имаш самовъзбуждане на висока честота, ако имаш осцилоскоп, погледни какво излиза на изхода. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
|