Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Трифазна машина на монофазен ток? Генератор?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lamer
Гост

МнениеПуснато на: Сря Май 14, 2008 20:59    Заглавие: Трифазна машина на монофазен ток? Генератор? Отговорете с цитат

Здравейте,
Преди всичко се извинявам ако има писано по темата, но нямам възможност да чета, а отговор ми трябва спешно. Другата причина да не ползвам търсачката е, че в такива форуми често се пише на неразбираем за ламери език Laughing

Та на въпроса:
Предстои ми закупуване на водоструйка, която ще се експлоатира много. Проблема е, че професионалните такива са трифазни, а мястото на което ще се ползва ще е с монофазен ток. Понякога ще се налага да се ползва и на места без ток и ще се захранва с генератор.
Въпросите:
Как може да стане това? Има ли някакви уреди за преобразуване?
Можете ли да препоръчате генератор? От къде да се закупи и какво да се търси?

Наистина съм много бос с тази материя и всякаква помощ ще ми е полезна. Извинете ме за невежеството Embarassed
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 14, 2008 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Някога в у-ще ни обясняваха, че трифазен ел.двигател може да работи с монофазен ток, при условие, че се свърже в триъгълник. Освен това ще бъде с намалена мощност-май че беше 1,7 пъти, но не съм сигурен, ако някой колега знае по-добре, нека да каже. А дали с генератор или от мрежата, щом генераторът отговаря на неговата мощност....
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Май 15, 2008 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.aviatrans.bg/lavors/vodostruiki.htm

Тук повечето са монофазни избираш тази която ти върши работа гледаш мощноста и купуваш агрегат с 30% по голяма мощност и си готов.
Да преобразуваш монофазен в трифазен ток и да закупиш трифазен агрегат е финансово необосновано.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 15, 2008 17:31    Заглавие: Отговорете с цитат

При захранване на трифазен двигател от монофазна мрежа не може да се достигне пълната му мощност. Имайки впредвид че в съвремена техника никой производител няма да се набута да сложи два пъти по-мощен двигател от необходимото е много вероятно водоструката да не работи нормално. При пресвързване на двигателя на 1 фаза се съмнявам някой да ти признае гаранцията при евентуален проблем.
Търси си монофазна или си прекарай трифазен ток.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Май 16, 2008 22:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Милен написа:
При захранване на трифазен двигател от монофазна мрежа не може да се достигне пълната му мощност. Имайки впредвид че в съвремена техника никой производител няма да се набута да сложи два пъти по-мощен двигател от необходимото е много вероятно водоструката да не работи нормално.

Напълно вярно!
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Май 19, 2008 8:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ako държиш на преобразувател монофазно-трифазно: http://www.isomatic.com/html/Bul/productsBul/convertor.htm#E4
Сподели впечатления, ако се сдобиеш с такова нещо.
Върнете се в началото
lamer
Гост

МнениеПуснато на: Пон Май 19, 2008 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много на всички за отговорите Wink
Развитието е, че намерих една водоструйка, която е монофазна и е за голямо натоварване - бавнооборотна. Модела го няма в БГ, но я поръчах и ще пристигне до няколко дни. С това реших проблема за трифазния ток.
Сега ми остава да взема генератор. Тук имам нужда от малко помощ.
От къде ще ми препоръчате да взема?
Трябва ми около 6 киловатов - две машини ще работят - 3.4 и 1.4 киловатови, но може да има и още дребни, затова съм се спрял на 6 киловатов. Но не ги разбирам Embarassed
Дизел или бензин? Има синхронни и асинхронни - какъв да взема и какви са разликите? За какво да гледам?
Само да добавя, че искам да е чисто нов от магазин, та ако някой знае добро място ....?

Отново благодаря на всички за отговорите Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети