Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Басов говорител за 36 литра

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mQuuu
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 11:57    Заглавие: Басов говорител за 36 литра Отговорете с цитат

Задравейте, не съм много запознат с тея ватове на говорителите.
Някой може ли да ми помогне, мерси предварително.

Напраивх си кутия 36 с обем 36 литра с басс рефлекс (Субуфер)
но се затруднявам сега какъв да е говорителя
предложете някакъв говорител
CD-то ми е 4х45 W с изход за Субуфер намерих един говорител 10'' таман за кутията ето му и характеристиките

http://www.ljclub.net/speak/bass/Kenwood%20KFC-W112S%20-%20W110S/bass.htm

Rated Wats - 175 W
Max Wats - 300W
Peak Wats - 800W

Можете ли да ми кажете това нещо ще може ли да свири без усилвател и какво може да стане ако е без и ако може да ми предложите нещо което ще свири прилично без да се налага да слагам усилвател.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

За този субвуфер ще ти трябва усилвател защото говорителя е един (и с една намотка) с импеданс 4 ома. При този импеданс CD-то ти няма да може да извади достатъчна мощност. Ако извади 20-30 вата на него ще е добре. А и за да извади басовете и от двата канала ще трябва да правиш гимнастики които са рисковани. Крайните стъпала на CD-то ти вече са в мостово и 'по-мостово' от това не става. Разумните варианти са:

1. два баса с нискоомни намотки
2. един бас с двойна нискоомна намотка
3. един бас с една намотка (какъвто си предвидил) и външен усилвател.

За варианти 1 и 2 баса трябва да пасва към останалите говорители които имаш за да извадиш равна честотна характеристика. Вариант 3 ти позволява известна свобода по отношение на параметрите на използваните говорители както и по-голяма мощност а от там качество и възможност за дълбоки корекции (заради по-високата възможна амплитуда). Ако ще взимаш усилвател препоръчвам ти с четири канала и с вградени активни филтри. Свързване 2+1. Като цяло говорителите трябва да пасват към усилвателя който (устройството което) ще ги захранва. Най-основните параметри са импеданс, мощост, чувствителност, честотна характеристика.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 17:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Обемите които са ти препоръчали тук са разменени. 25 е за басрефлекс а 36 за затворен обем. Ако ползваш 36 литрова кутия с басрефлекс можеш да свалиш резонансната честота и да паднеш при по ниските честоти. Qms е доста високо и мисля че резонанса при кутия с басрефлекс ще изпъква което значи че доста ще бумти. Ако това не те притеснява давай нататък. Естествено всичко трябва да е съобразено с останалите говорители тъй като предпелагам баса няма да се усилва с отделно волуме. Ако знаеш как да го направиш няма да имаш проблеми. За да не правиш гимнастиките които *joda ти е писал го свържи към единия канал на ампа или направи нов амп който да сумира ниските от двата канала. Аз по принцип избягвам филтри и корекции.
mQuuu
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 0:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси много и на двамата като цяло ... за сега ми изяснихта как да го направя като хората по книга за да стане нещо оптимално.

Ако можете и да ми кажете за нещо по минимало от сорта какъв говорител с какви Ватове и омове да сложа за да свири задоволително ще съм много благодарен. АКО Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ УСИЛВАТЕЛ

Ако се и намери някой със малко опит да ми каже какъв Говорител да сложа ще съм много доволен, едно линкче към някой говорител ако може.... нещо което е направен и тествано.

Това цялото беше нещо като теоретичен урок и все пак казах че не съм никак запознат с тая облас със ватове омове и говорители най вече. И пак схванах за какво става дума де, но ако може нещо по така не ми трябва супер музика в колата все пак но искам да вади задоволително БУМ, БУМ, БУМ в колата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 2:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Всъщност беше доста практичен ако и да не ти се вярва ...

Търси бас за кола с две намотки по 3,2 ома който пасва в кутията и да дрънка там колкото може. Ако няма баси като го свържеш обърни кабелите на едната намотка и пробвай пак. Не тествай със силна музика докато не излезат баси че ако едната намотка е вързана на обратно може да изгори я усилвател я говорител. Без пасивни филтри няма да минеш според мен ама пробвай.

Иначе няма как да ти се обясни ако нямаш познания в тази област. Все пак от някъде трябва да започнем нали? Аудиосистемата не можеш да я разглеждаш по отделно. Високите си вървят със средните и с басите че в случая и със захранващото у-во (усилвател, CD плеър или кавото и да е там) ...
Ако искаш нещо тествано и готово купи си ги комплект от магазина или отиди да ти ги монтират.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети