Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV Samsung WS32Z46V шаси K55A незнайни елементи
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mteddy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 10:38    Заглавие: TV Samsung WS32Z46V шаси K55A незнайни елементи Отговорете с цитат

Здравейте,
Въпросният телевизор е с изгорял краен транзистор за ХО. Има два елемента, резистор R826 и кондензатор C830, които са почернели и не се разбира какви са им стойностите. На схемата не са дадени, но на практика ги има. Прикрепил съм файл с рисунка на схемата на свързване на тези елементи. Някои може ли да ми каже какви са им стойностите и какво се цели като краен ефект с тази RC верига? Не съм срещал подобно решение.

Последната промяна е направена от mteddy на Вто Юни 04, 2013 15:11; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 10:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Не са дадени на схемата,защото и без тях ще работи безпроблемно.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mteddy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 11:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво ли ще изгори следващия път след като гръмне ХО.
Според мен се пуска някакъв хармоник с определена амплитуда, може би за компенсация.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Какво ли ще изгори следващия път след като гръмне ХО.
Със сигурност нито един от двата,елемента,защото няма да са там.Освен това не са защита,та не мога да ти разбера въпроса.Тези елементи е безмислено да седят там.Махни ги.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
digital
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 11:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Мармота е прав ,тези елементи нети трябват иначе транзистора гори заради лошо охлаждане ,ТХО ,завишено В+ или искрене в куплунга на отклонителхата система
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 11:37    Заглавие: Отговорете с цитат

+кинескоп,честота на редовата и корекции.Но това са основни неща и не им е мястото тук.Или може би тук им е мястото Rolling Eyes
mteddy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 11:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Със сигурност нито един от двата,елемента,защото няма да са там.Освен това не са защита,та не мога да ти разбера въпроса.Тези елементи е безмислено да седят там.Махни ги.

За мен samsung са такива "икономисти" , че едва ли биха сложили нещо без да има смисъл. Да, не е защита, но явно има променлива съставна на захранването, която нещо "прави". Мен ме интересува какви стойности имат тези елементи и понеже не ми е ясна съвсем тяхната финкция - попитах за нея. Нека все пак подходим малко по-научно, дори и да решим, че не ми трябват, на мен или не телевизора.

Цитат:
транзистора гори заради лошо охлаждане ,ТХО ,завишено В+ или искрене в куплунга на отклонителхата система

Сега като ровя по-подробно виждам, че е заминала червената TDA6111Q. Mоже от жегите през ония дни, макар телевизорът да е спрял по обяд след като е рабитил цяла нощ и му са се губили цветовете на няколко пъти.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 12:14    Заглавие: Отговорете с цитат

А може и червения катод да укъсил с отоплението и от там да е горяло назад по веригата ,провери дали не е изгорял един ценер около TDA6111Q и една индуктивност през която минава 200в.Въпреки че в тоя модел на мен все зеления цвят е укъсявал.Ако е така по натам процедурата е ясна.Ако не е ясна пак ще я опишем.
P.S. Обърни внимание на това което съм написал ,дефекта е типичен аз тоя модел.

Последната промяна е направена от pepi_voinishki1957 на Чет Юли 17, 2008 12:43; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
digital
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 12:22    Заглавие: Отговорете с цитат

TDA6111Q гори като се разпляка ТХО-то.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 17, 2008 13:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Да, не е защита, но явно има променлива съставна на захранването, която нещо "прави".
Очевидно е променлива,постоянна няма как да мине.Не намирам никаква логика тези елементи да присъстват,затова не се и замислям защо са там.
Цитат:
Мен ме интересува какви стойности имат тези елементи

Ти сам каза,че ги няма по схема.Не им знам стойностите.Продължавам да твърдя,че дори не трябва да са там.
Цитат:
Нека все пак подходим малко по-научно
Това може да направим,след като си отремонтираш телевизора и намериш първопричината на дефекта.Наблегни на това,после ще го мъдрим чий го дирят тези елементи там и приблизителни стойности(щото по схема отсъстват Rolling Eyes ).
P.S.Вече имам обяснение,но това не ти решава проблема с телевизора.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети