| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ribolovec2 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 23, 2008 22:28 Заглавие: Контролер за вентилатори ON-OFF-ON със LM317T - свързване? |
|
|
Имам идея за такова у-во за управление на компютърни вентилатори (12V). От ключа ON-OFF-ON се задава дали вентилаторът да е включен директно на 12V, дали да е изкл., или да е вкл. през волтажен регулатор с LM317T. Проблема е, че не мога да измисля свъзването с ключа. Отначало мислех + на вентилатора да отива на средното краче на ключа, +12V (от захранването) да отива на едно от крайните ключета, а на другото крайно краче да оитва +12V, "прекаран" през регулатора (това е като гледате ключето отзад, с пинчетата към Вас). Проблема така е, че самият регулатор постоянно ще е под напрежение дори когато вентилаторът не е вкл. през него. Тази работа на празен ход ме пртеснява. Другият вариант е ето този:
Само че така, когато вентилаторът е вкл. на +12V, на входа на регулатора ще постъпи напрежение. Затова реших на мястото на стрелкичката да добавя един Шотки диод, само че той ще даде известен пад(0,5V). И понеже самият регулатор дава пад 1,5V, вече стават много. За това моля ви дайте някакви идеи и съвети. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 23, 2008 22:43 Заглавие: |
|
|
| Тури двойно ключе и забрави ,има ги навсякъде . |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Юли 23, 2008 22:51 Заглавие: |
|
|
Ako питате мен ... регулатори + термо датчици се продават на достатъчно ниски цени за екстрите си!Ако искаш да си правиш не те съветвам да ползваш регулатор от този тип тъй като при ниско напрежение електрониката на вентилатора е нестабилна.. Помисли за шим регулиране най просто с един променлнив честотен генератор който управлява мосфет и от там вентилатора .. тоя ЛМ трябва да го храниш поне на 14В за да може да достигне нормално 12те волта за вентилатора иначе нямаш достигане до 100%!Успех _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 7:50 Заглавие: |
|
|
@DJ69VN: Ами значи реших си аз да си правя. А иначе за ШИМ-а съм чел,
че внася допълнителни смущения в системата. Знам, че 317 дава пад при макс. отпушено състояние 1,5V и за това правя олелията с това ключе, за да мога да ползвам и пълните 12V. Така интервалът на регулиране ще стане [2;10.5]u[12] и няма да мога да ползвам иденствено (10,5;12)
@ELP: Какво точно имаш предвид? Да не би да е DPDT?
И как трябва да го свържа, за да се получи крайният резултат? |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 8:14 Заглавие: |
|
|
| Вържи си го по първоначалната си идея - ключа след регулатора.Аз съм така вече втора година и нямам проблеми. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 8:41 Заглавие: |
|
|
| А не му ли пречи работата на празен ход? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:18 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Какво точно имаш предвид? Да не би да е DPDT?
И как трябва да го свържа, за да се получи крайният резултат?[ |
Елементарно Уотсън ,едната половина както си е по твоята схема ,другата общия към вентилатора ,а двата към 12 волта или към изхода на 317 ,така тя няма да е под напрежение когато си директно ,нито от входа ,нито от изхода. Пък ако си вземеш от ключетата с 3 положения ,ще имаш и напълно изключено в средното !
Последната промяна е направена от ELP на Чет Юли 24, 2008 11:21; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 24, 2008 11:20 Заглавие: |
|
|
има yправления реализирани със TL494,на обратната връзка слагаш терморезистор и може да си го нагласиш на каква температура да ти върти вентилатора(смятай че докато температурата се покачва вентилатора си върти бавно,полсе се усилва лека полека докато достигне мах. а и няма да ти вдига толкова шум) _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
|