Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

LC филтри за трилентови тонколони 12 дб\октава

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 07, 2005 20:17    Заглавие: LC филтри за трилентови тонколони 12 дб\октава Отговорете с цитат

Предлагам да направим една сериозна тема за lc филтри за тонколони (досега има няколко ама не са задоволителни хич даже) основният проблем е да си направя филтрите пък междувременно мога аз и другите да понаучим нещо ново а?Основната концепция е баса да се среже на 900хц,среда 900-6000 и високи над 6000хц и всичко това на 8 ома 12 дб/октава говорим за мощност от порядъка на 100вт.(истински те. R.M.S не че съм 100% наясно с тея хиляди стандарти за мощност но това е различна тема) и то според мен философия няма кондензатори насрещно свързани (нищо по лесно) намотки просто намотките спъват здраво как да направя намотка 2милихенри???изчислявам с Z-FilterS (сега остава някой да каже че не е вярна и отиде...) та молбата ми е някъква формулка за изчисление на индуктивноста на намотките и по възможност да не е нужно да съм професор по математика че да я ползвам или пък къде да търся уред измерващ индуктивност изобщо има ли такова нещо?забравих да питам критични ли са стойностите на намотките и кондензаторите?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Вто Фев 08, 2005 12:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Хенриметър може да си поръчаш от CONRAD модел VOLTCRAFT LCR-9063 . Имам го от 2 години и съм много доволен ... стрyваше 97лв, в момента e okolo 90 с доставката и ДДС-то.. Сравнявал съм му показанията с професионален LCR метър голям колкото една щайга и тежащ към 30-на кила, немска машина. Показанията на двата уреда съвпадаха с точност до 2-рия знак, а 3-тия дава разлика +-2 цифри.. Абе препоръчвам ти го силно тоя уред....
А на тая програмка Z-Filter лично аз не и се доверявам... Изчисленията са вярни само за 6dB филтри ... За 12 и 18 dB/oct методиката по която се правят изчисленията не е от най-правилната.
L=Rt/(1,414*pi*f) C=1/(2*1,414*f*pi*R) това са изразите които се използват от програмата ZFilter ...
Правилните формули са следните:
дадени са ти f i R;
търси се L i C, 12dB/oct
1) f1=f/0.898015189
2) L=0.248*R/f1
3) C=0.102/(f1*R)
Ако направиш съпоставка ще видиш, че разликата в стойностите на елементите изчислени по двата варианта е около 18%.
За 18dB Zfilter дава грешка около
30% при изчисляване на C, 2% за L1 и около 900% грешка при изчисляване на L2. Всичко това важио за нискочестотен филтър от 2 ред. Сам прецени доколко ще ти свърши работа тази програма.
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Фев 08, 2005 14:16    Заглавие: Отговорете с цитат

брей господ здраве да ти дава Very Happy ! е 90 лв. на този етап са непосилни ама ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети