| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
connectix Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 16:57 Заглавие: Управление за оборотите на Винтоверт 12В. |
|
|
Здравейте! Казвам се Камен и за първи път участвам в този форум, затова ме извинете, ако не задавам въпросите си както трябва. Тъй като съм начинаещ във сферата на електротехниката, моля за Вашето съдействие!
Имам акумулаторна бормашина, която работи на 12В. Китайска е и не мога да кажа други нейни характеристики като мощност, а и нямам качествен амперметър за да определя тока при товар. Оказа се че не е предвиден регулатор за оборотите/напрежението, а само цк ключ и бормашината работи само на максимални обороти. Мога ли за направя/закупя схема за управление на оборотите на моторът с потенциометър, или да се задоволя с ключе с три степени - изкл./бавни-намалено напрежение/ бързи-максимално напрежение. Ако е възможно предложете ми най-простите схеми за намаляване на напрежението от 12в. на 10,8,6 с приемливи загуби.
Благодаря предварително!
ПП И аз като Вас съм на мнение,че просто трябва да си закупя по-качествена машинка, но ме влече интересът към подобряването на тази , ако е възможно и ако аз съм способен! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
rbd72 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 17:44 Заглавие: |
|
|
В случай че има определен брой клетки (батерията),можеш да изведеш различни изводи. _________________ Никога не е късно да станеш за резил. |
|
|
 |
iwkom Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 19:55 Заглавие: |
|
|
| Другия вариант е да се направи постояннотоков регулатор, но в момента не мога да намеря схемата. Имах някакви но мисля че бяха за по-малка консумация. |
|
|
 |
connectix Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 20:03 Заглавие: ... |
|
|
Батериите са 8бр. свързани последователно. Засега замислям да монтирам превключвател, който да свързва два блока от по 4 батерии (6волта всеки) в паралел и последователност - ще получа изходи 6В. и 12В. Дали поради ниския волтаж при паралелното свързване ще изгубя въртящия момент на мотора наполовина или по-големия ток (А), който батериите ще дадат ще компенсира понижаването на волтажа?
Благодаря Ви за съветите! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 20:24 Заглавие: |
|
|
DC/DC импулсен преобразувател, даже и дросел не му трябва.
Има прости решения в готови интегрални схеми, но за малки токове - до 3А. Тук трябва м/у 10 и 30А в зависимост от машинката. В случая фабричните такива машинки ги правят с външен транзистор, а интегралната схема е специализирана. Няма проблем да се направи с обикновена PWM интегрална схема.
Всякакъв друг вариант за случая е немислим, заради големия ток.
П.С. С превързване на батериите ще си навлечеш само проблеми. Ще се износват различно, вследствие на което докато се усетиш на групи ще заминат всичките. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 21:06 Заглавие: |
|
|
Обикновено ги правят така (винтовертите), че оборотите зависят от силата на натискане на пусковия бутон - ако стискаш леко, са ниски обороти, ако стиснеш докрай бутона се получават максималните обороти. При междинни положения съответно се променят оборотите. При теб не е ли така? _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 21:17 Заглавие: |
|
|
Това е позиционен превключвател - всяка позиция е точка от резисторен делител и това определя коефициента на запълване на ШИМ. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 08, 2008 22:57 Заглавие: |
|
|
Недей прави изводи от акумулаторите! Ако използваш едни клетки а други не, системно ще се разреждат само едни клетки. При заряд обаче зареждаш всички на куп. Така едни от клетките ще се презареждат до значителна степен и ще ги скапеш за 0 време. Само ШИМ те оправя, но по принцип електрониката е по-малкия проблем. Докато нагласиш механично всичко зор ще видиш. Не знам дали си струва .... _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2008 0:11 Заглавие: |
|
|
За това да не се вадят изводи от клетките - съм много съгласен и го подкрепям.Ето една проста схема за регулатор http://www.cpemma.co.uk/pwm.html
И няколко по-прости http://www.cpemma.co.uk/ef.html но не са за предпочитане!
Успех _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
connectix Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 09, 2008 9:31 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за идеите. Схемата http://www.cpemma.co.uk/pwm.html ми се струва изпълнима. Къде в София мога да си набавя компонентите и платка? |
|
|
 |
|