| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_tianaa Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 16:16 Заглавие: Мога ли да заменя MAX3232 със MAX232 |
|
|
| Имам една схема която е с MAX3232 а нея не мога да я намеря по магазините за части и мисля да е заменя с MAX232 прегледах PDF-четета и на 2 те схеми и мисля че би могло да стане но изкам мнение на някои които разбира повече от мен. (аз се занимавам с електроника от скоро) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 16:48 Заглавие: |
|
|
Има едно положение при което не можеш да я замениш,
и при такава ситуация се използва 3232.
Чети пак датата. |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 17:33 Заглавие: |
|
|
един жокер - виж захранващите напрежения  _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 28, 2008 20:23 Заглавие: Re: Мога ли да заменя MAX3232 със MAX232 |
|
|
| the_tianaa написа: | | Имам една схема която е с MAX3232 а нея не мога да я намеря |
Тази 'една схема' с какво ще си приказва?
По спецификация, "истинския" RS-232 трябва да ползва +12/-12 волта за управление на кабела; оттам и проблемите, както и популярността на тези чипове на Максим. Номера е, че в някои от чиповете има малък DC инвертор, който 'произвежда' 12 волта, пък захранването на чипа е само +5 В. (има винаги външен кондензатор впрочем за целта)
ОБАЧЕ:
В реалния свят, повечето PC-та могат чудесно да разчитат входящ RS232 поток, управляван само с TTL нива (около 5 волта и около 0 волта). Много любителски схеми например изобщо не си правят труда да поддържат 'истинския' RS232, а просто слагат по един транзистор да буферира TTL ниво и да приказва на PC-то.
Естествено този метод има и недостатъци - някои крайни устройства не 'вдяват' от ниските нива (но никога не съм чувал PC да не се оправя с тях!). Другото е, че с по-голям размах на напрежението се постигат по-добри скорости при дълъг свързващ кабел, а там +5 / 0V издишат... |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 15:06 Заглавие: |
|
|
MAX3232 работи и на 3V. Това е хватката. Ама си я има по магазините? Просто виждам че е по скъпичка. 10лв. примерно. Ама защо трябва да е MAX3232? Видях че Борко(Пулсатор) предлага ST3232 на цена 1.9лв.  _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
|