Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем със датчик за движение.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pipo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 16, 2008 19:14    Заглавие: Проблем със датчик за движение. Отговорете с цитат

Здравейте.
Имам радио звънец, който работи на 12 волта, датчик за движение, като този от линка (само датчика, без лампата) и обикновен китайски трансформатор 220V --> 12V.
Трябва да направя така, че като се влезне в двор на къща, радио звънеца да звъни. И така свързвам датчика към електрическата мрежа, а неговия изход към входа на трансформатора. Трансформатора го включвам към звънеца. Когато има движение и датчика го засече съм го мислил, че той ще отвори, ще даде електричество на трансформатора, който ще захрани звънеца, а той от своя страна ще предаде сигнал и радио приемника ще звънне. Да но не. При движение нищо не се случва. Като свържа "системата", или по точно трансформатора към датчика, то той не го захранва. Тествах с крушка и всичко с датчика си е наред, при движение светва, а когато на изхода му е трансформатора, не "отваря". Ще съм благодарен ако някой може да ме посъветва какво да направя. Мислих си да сменя датчика с такъв за прав ток на 12V, и с трансформатора да захранвам него, а той да отваря към звънеца.
Поздрави.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 16, 2008 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
И така свързвам датчика към електрическата мрежа, а неговия изход към входа на трансформатора. Трансформатора го включвам към звънеца.

Седни премисли пак......

Ако го направиш по този начин си нобелист.

...... кво става тука .. ..... да не са се объркало нещо .... колешките от
форума плетиво и кройка
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 16, 2008 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Свързваш входа 220V на трансформатора на клемата, където трябва да е крушката.
Нагласил ли си останалите параметри? Обърни внимание, че ако потенциометърът за осветеност не е на ДНЕВЕН режим, през деня няма да сработва. Освен това се настройва чувствителност и време на светене(звънене в твоя случай).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pipo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 16, 2008 22:21    Заглавие: Отговорете с цитат

RM, както съм написал датчика е за 220V и е свален от комплект с лампа, която съм показал на снимката. Оригиналната лампа която имах, беше с датчик и крушка. Датчика има 3 крачета, едното е обща маса на входяща и изходяща верига, друго фаза входяща и фаза изходяща. В оригиналната схема с круша, като има движение, датчика подава захранване към крушката и светва. Взел съм го и съм го включил не към крушка, а към трансформатор (токоизправител), който целя да захраня по същия начин по който се захранва и обикновена круша.

Емиле, датчика е за дневен режим и си работи без проблем ако му се включи крушата. Проблема е като се включи трансформатора, а той отделно ако го включиш директно към мрежата захранва звънеца коректно.
Върнете се в началото
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Вто Дек 16, 2008 23:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Един въпрос

Цитат:
Емиле, датчика е за дневен режим и си работи без проблем ако му се включи крушата. Проблема е като се включи трансформатора, а той отделно ако го включиш директно към мрежата захранва звънеца коректно.

Как захранва звънеца коректно? Звънеца звъни постоянно, така ли?
Или си му подава захранването, а звънеца звъни когато му натиснеш бутона?
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Дек 17, 2008 9:24    Заглавие: Re: Проблем със датчик за движение. Отговорете с цитат

pipo написа:
...а той от своя страна ще предаде сигнал и радио приемника ще звънне.

Тук някъде е разковничето Exclamation
Върнете се в началото
pipo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 17, 2008 10:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Plamil махнал съм копчето на звънеца и съм го свързал директно към токоизправителя. Така като включа токоизправителя в мрежата, звънеца звъни постоянно и постоянно предава сигнал към приемника. Това е и идеята докато датчика засича движение да подава електричество към токоизправителя, а той постоянно да кара да звъни въпросният звънец.
Върнете се в началото
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Сря Дек 17, 2008 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Можеш ли да снимаш цялата система и да постнеш снимките?
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 17, 2008 14:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Чува ли се, че щрака релето, когато си включил трансформатора и приближиш? Ако не-проблемът е в датчика, а ако да-в звънеца.
Допълнителен съвет: свържи ЕДНОВРЕМЕННО трансформатора и крушката, за да видиш какво ще стане-дали ще светне лампата. Не е изключено трансформаторът да обърква електрониката по някакъв начин. Отдалечи го максимално с кабели от датчика.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pipo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 17, 2008 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Емиле, цялата схема е в едно село и за сега съм е зарязал така, тъй като не станаха нещата. В скоро време ще гледам да ида отново за да тествам нещата. И мен ми се струва, че може би токоизправителя по някакъв начин шашка датчика. Защото точно когато той е включен не се чува щракане на релето. Виж за момента, в който се включва лампа + токоизправител не съм се сетил да проверя.
При първа възможност ще тествам отново и ако не се получи нищо, минавам на варианта с обикновен датчик на 12V, който да бъде между токоизправителя и звънеца.
Благодаря на отзовалите се.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети