Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Инерционен прекъсвач
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:38    Заглавие: Инерционен прекъсвач Отговорете с цитат

За поредната щуротия ми трябва инерционен прекъсвач. Идеята е, когато се приложи определено ускорение-да се включи устройството. Нещо подобно на играчките Йо-Йо. Класически го направих с чукченце, закачено на пружина, оградена от контактни пластинки. НО: Или не включва, или се активира от тежестта на пружинката. Някой има ли схема на подобно нещо?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Вземи един инерционен датчик от произволен автомобил. Недостатъкът му е, че трябва да се възвръща ръчно. Ако искаш да си правиш, се прави със сачма и две пластини. Тогава е без задръжане. Алтернативата, центробежен, но му трябва ход. Дай по-точно задание.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Представлява нещо като палка, която се включва само при махване с ръка. Размерите са като на фенерче с батерии АА. Важно е, разбира се, да спира да свети след спиране на движението с ръка. И да се задейства във всяко направление.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще си правиш подвижен светещ надпис? Ако е това имам интерес. Ще ти обясня как да направим кино да тича след кола, колело, моторетка и т.н.

За конкретната задача. Пружина, сачма, две пластини. Устройството да отработва един цикъл след задействие. Пружината да е с диелектрично покритие или пластините да са така разположени, че да не допира до тях! Т.е. сачма със значително по-голям диаметър от пружината. Ако не ти става ясно, ще ти го нарисувам. Ама утре, че вчера трябваше да постна платката на програматора и забравих. Та и тя ще е утре.
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 20:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би давам глупава идея, но...

Напоследък в мобилните устройства имат навика да слагат едни чипове, които имат капацитивни инерционни сензори, при това в три измерения. Изходите ако не се лъжа (поне на това което съм гледал) са три VCO-та, и са удобни за четене с микроконтролер.

Това няма ли да ти свърши работа? Малки са (DIP корпус), не се чупят, и т.н. - и предполагам че ще можеш да вземеш семпъл от производителя...

В случай че някой се чуди за какво се ползват - за различни неща, но примерно за следните две:
1) У-вото като тръгне да пада рязко, и си паркира само главите на харддиска, за да намали пораженията ПРЕДИ да се удари в земята
2) Разни шикозни играчки, като iPhone-а, които могат да си въртят дисплея на 90 градуса, го ползват това за да 'отсъдят' как си гледаш устройството, съответно как да го завъртят
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

http://bg.farnell.com/jsp/search/results.jsp?N=500002+1002467&Ntk=gensearch_001&Ntt=Accelerometer&Ntx=&isGoback=false
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Спецификация на такъв чип? Не съм чувал за подобно нещо. Интересна е идеята.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Да и аз съм виждал такива но знаеш ли какво точно вадят в изхода като данни?Иначе е много интелигентно решение.
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Потърсете в интернет G-sensor или acceleration sensor. Използват ги в новите HTC'та. Например Diamond. Ама те попадат в сравнително сложната група на чиповете и май няма да са евтини.
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Яну 12, 2009 22:36    Заглавие: Отговорете с цитат

В линка който съм дал в графата производител отдолу е името на чипа копираш и пускаш в търсачката www.st.com/stonline/products/literature/ds/12726.pdf това примерно.Знам,че ти се занимаваш с PIC-ове сигурно ще можеш да се оправиш.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети