Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Tърся схема на лампа(220V), която да се управлява от реле.
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София, Благоевград

МнениеПуснато на: Нед Ное 02, 2008 21:42    Заглавие: Tърся схема на лампа(220V), която да се управлява от реле. Отговорете с цитат

Едно време заедно с един приятел направихме лампа която се регулираше от едно реле, при което като затвориш верига(точно това не помня), от едно външно реле(24V), сработва релето на 220V и лампата светваше. Не мога да се сетя как се реализираше схемата и ако някой се сеща за подобна поне нека да пише, че ми трябва. Аз ще се разтърся също и ако се сетя ще пиша ако някой се интересува.
Благодаря ви!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Ное 02, 2008 22:43    Заглавие: Re: Tърся схема на лампа(220V), която да се управлява от рел Отговорете с цитат

Значи идеята Ти е да контолираш 220В лампа с 24В реле?Или нещо аз не схващам... ?
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Ное 02, 2008 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Това "външно реле" рид реле ли е? Т.е. с помощта на някакъв външен магнит ли се включва или изключва?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 03, 2008 1:12    Заглавие: Отговорете с цитат

zmeios написа:
...

Ами идеята е следната... на смесителния пулт дето имам(за който писах,че имам брум в една от темите в форума), когато вдигнеш фейдъра(плъзгача) вътре в пулта има реле което затваря веригата като изхода от него е стерео жак.... та на този жак реално окъсява лев и десен канал (tip & ring). Идеята на производителите е това реле вътре посредством изхода на жака да оправляват лампа на 220V/110V (ОN AIR).
Само че максимално допустимото напрежение което може да мине през жака е 24V. Ta едно време бях правил подобно нещо с един друг пулт дето нямаше вградено реле и го реализирахме външно. Идеята е когато 24V реле затвори веригата лампата на 220V да светне(да затвори веригата на 220V реле)
Exclamation Arrow Коригирал съм ти поста Exclamation Не се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 03, 2008 1:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Външно ще стане и тоя път, няма как.

Избери реле с управляващо напрежение 12в (за да не насилваш много нещата). Пък и релета 12/220 се намират навсякъде и са по-евтини.

След това провери по данните на мишпулта си какъв ток може да осигури в момента на включване. Релетата дърпат доста ток при включване (и малко по-малко, докато "държи")

Дай ни това инфо, за да може да преценим дали ще имаш нужда от допълнителен външен ключов транзистор - миксера да управлява транзистора, а транзистора да управлява релето. (Ще ти трябват два транзистора впрочем, както и да си изкараш жици със захранване и маса от миксера; и няколко резистора)
Върнете се в началото
tito_trifonov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 04, 2008 9:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами доколкото знам пулта неможе да осигури напрежение. Простозатваря веригата и през тази верига не може да мине по-голям ток от 500mA и 24V.
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 04, 2008 17:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-простия вариант е това по-долу:

Той обаче има и недостатъци, най-вече -- разсейва повечко мощност от необходимото.

За да се довърши схемата, трябва да кажеш:
1) Какво положително захранващо напрежение ти е най-удобно да изкараш с жица от миксера (12В? 15В? 5В?) - то при всички случаи ще е необходимо
2) Какъв е номиналния ток и напрежение на релето. Препоръчвам ти реле с 12В номинал на контролните изводи, ама ако държиш на 24в - ти си знаеш... Но ще трябва да правиш или трафче, или друг вид захранване с такова напрежение

Като се знаят тия неща, могат да се сложат стойности за R1 и R2 и да се измисли какъв да е транзистора -- най-вероятно може да е всеки обикновен нпн тип, ама все пак зависи от тока на релето.

Диода във всички случаи е 1N4007; ако нямаш, може и 1N4004 до 1N4006 (макар че аз в ширпотребна продажба съм виждал само 4001 и 4007)
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 04, 2008 18:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Той обаче има и недостатъци, най-вече -- разсейва повечко мощност от необходимото.

Ако туриш направо ключа от пулта да включва релето към маса или към плюс (ако е изолиран от масата) нищо няма да хаби освен тока на релето ,който не превишава тези 500 милиампера за които говори автора на темата . Кви транзистори ,кви пет лева ! Само внимавай с изолирането на високоволтовата част(220В) от другите жици. Ако не ти се бърка в пулта -захрани релето с един 12 волтов адаптор.

Последната промяна е направена от ELP на Вто Ное 04, 2008 18:20; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 04, 2008 18:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Ако туриш направо ключа от пулта да включва релето към маса или към плюс (ако е изолиран от масата) нищо няма да хаби освен тока на релето

Аз това бих го направил само и единствено ако в пулта наистина има механично реле вътре в себе си... Да не се окаже, че е ключов транзистор или тиристорна схема, тогава ще бере ядове, а смесителите не са евтини.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 04, 2008 18:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти не четеш ли постовете -
Цитат:
когато вдигнеш фейдъра(плъзгача) вътре в пулта има реле което затваря веригата като изхода от него е стерео жак....

А това е от гледна точка на безопасност
Цитат:
Само че максимално допустимото напрежение което може да мине през жака е 24V.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети