|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Panas Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2005 0:15 Заглавие: Максимален ток през диод? |
|
|
С какъв максимален ток работят светодиодите, за да знам какво съпротивление да използвам.
Искам да свържа няколко светодиода, така че да се получи ефект на вълната (първият светва, вторият светва, първият изгасва, и т.н.) както и да си направя експерименти с различни комбинации от светещи и изгаснали светодиоди. Бихте ли могли да ме насочите към някой сайт (може и английски, руски) с информация за такива схеми, какви елементи се използват за тези ефекти, защото не съм много наясно, а имам голямо желание да се науча да боравя практически с такива елементи. С трудно занимание ли се захващам?
Виждал съм светодиоди, но без пластмасовият корпус, в който са "облечени" - има ли някаква възможност да се запоят (на платка) с битов поялник или са прекалено миниатюрни? Не си ги спомням добре.
Ще се радвам на отклиците на компетентните форумци!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2005 9:25 Заглавие: |
|
|
http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm - толкова добре е обяснено, че и без да знаеш английски ще го разбереш, стига да разбираш поне малко от електрониката де.  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
zaq Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2005 18:57 Заглавие: Re: Максимален ток през диод? |
|
|
До 20 mA , ако ги управляваш импулсно много повече.Сините имат много малък ток и светят много по-силно.  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2005 19:36 Заглавие: Re: Максимален ток през диод? |
|
|
| zaq написа: | Сините имат много малък ток и светят много по-силно.  |
Позволи ми да не се съглася с това твърдение.
Ако погледнеш каталог, то силата на светоотдаване е нормирана при определен ток и сините при същия ток не светят по-силно, просто възприятието на човешкото око към този спектър е по-друго (дразнещо!). Излъчването на един зелен светодиод при същата светосила е много "по-меко" и се възприема като "по-слабо".
А иначе съвременните светодиоди почват да светят "нормално" от 5-10mA, а 20mA е нормален (типов) ток който дава производителя.
По нататъшното му увеличаване не води до прогрес в светенето. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2005 22:24 Заглавие: |
|
|
Обаче човешкото око е най-чувствително към жълто-зеления цвят.
Имам сини матови светодиоди които светят нормално при около 1 mA и наистина са по-ярки от другите цветове матови светодиоди. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|