Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Филтърен кондензатор на TDA 2030A
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
morpher
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: VT/stud grad

МнениеПуснато на: Вто Юни 02, 2009 23:36    Заглавие: Филтърен кондензатор на TDA 2030A Отговорете с цитат

Здравейте,

Имам горепосочената интеграла, натоварена със говорител 20 вата на 8 ома. Интегралата се намира в Луксеон съб-ууфър и даването на други стойности от схемата би ме затруднило.

Имам следния проблем:
50 Hz брум в баса само. В сателитите го няма.

Моята идея за решение:
Изглаждащ кондензатор, сложен на крачетата на интегралата(3 и 5 - съотевтно +V и -V).

Въпросът ми е следния:
Мога ли да направя това, без да излагам на риск самата схема(трудно бих направил същите фабрични спойки при евентуална нужда от смяна Smile ) и ако може - какъв кондензатор да сложа?
Преди интегралата има два по 2200 uF, като единият е свързан паралелно със SMD С и после двата - последователно на 5то краче, което леко ме озадачава защо е направено така. Другия си е паралелно(нормалния начин според мен).
При крайна нужда мога да направя бегла схема... Smile
Знам, че обясненията ми без нагледно са малко трудни за разбиране, но се надявам да мине и без нея Very Happy

Благодаря на отзовалите се помощници Smile
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 7:37    Заглавие: Отговорете с цитат

А на крачетата на греца няма ли да е по удобно.например два по 4700мФ/50В от + и - към маса.А ИС как е вързана с двуполярно или еднополярно-замери спрямо маса.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Тия колонки са разисквани във форума няколко пъти иначе да не те отчайвам но не влиза по захранването бръма... вадил съм трафа от вън закачал съм къде ли не кондензатори за филтрация но няма и няма.. TDA то се храни с отделна намотка,грец,филтрация на двуполярно, а другите канали са пак са на еднополярно..
morpher
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 10:55    Заглавие: Отговорете с цитат

@radev: В събота ще ми дойде мултицета и ще замеря. Тогава ще пиша пак. Мисля, че е двуполярно, но ще проверя за всеки случай.

@DJ69VN:
Аз все пак имам желание да опитам.. Smile

Аз съм забравил да добавя, че става дума дума за усилващ се брум с течение на ползването и товара на колоните. Ако тормозя съседите, много при спрян сигнал започва да бръмчи по-силно. Спирам ги за нощта и сутринта пак е тихичко и слабо. Това леко ме наведе на мисълта, че някой друг кондензатор си заминава...

@модераторите: Съжалявам за грешното място на темата.. предположих, че е за ремонт на битова техника Wink
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 12:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ясно ми е за какво става въпрос. .. . отварял съм 10 тина такива.. и с 2 съм се мъчил ама или е неправилна разводка на входните маси и то на платката на потенциометрите от пред или незнам и аз вече.Лошо няма да се пробваш аз не казвам че не е невъзможно да се оправи но за мен беше загуба на време Smile Просто си останаха така и се продадаха на по 20 лева Smile
morpher
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 14:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако всичко се окаже безполезно, ще изведа едно ключе отзад за говорителя на ууфъра и когато започне да бучи ще имам само 2, вместо 2.1 Very Happy
omegata
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: gabrovo

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 14:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени си стъпалото и всичко ще се оправи.Това е до болка познато.Досега съм напълнил един сак с крайни стъпала дето бучат в LUXEON-ите.Нямаш друг вариант.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 16:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Искаш да кажеш лош PSRR ,демек не подтиска брума от захранването . Тогава може да се опита нещо с баланс на изхода ,или компенсация от променливото с високоомен резистор към някой от входовете .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Сря Юни 03, 2009 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ама не вярвам и до сега не съм срещал ИС с лош показател на подтискане ,повечето са над 70-80ДБ което е не чуваемо.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 04, 2009 2:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е от чипа смисъл че имам поне 30 тина усилвателя направени с този чип и нито един не е бръмчал дори със съпер скапани елементи... Smile Нещо им куца схемата и изпълнението!Да не говорим за сухите спойки просто нямат равни Smile
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети