| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 21:52 Заглавие: Въпрос зо ИЧ светодиод |
|
|
Здравейте.Трябва ми да захранвам ИЧ светодиод с 12 волта но не мога да преценя какъв резистор за използвам понеже не знам колко ток иска.
Модела е L-514EIR1BC ПДФ а му е http://datasheets.name/datasheets/426262/data-L-514EIR1BC.html
където до колкото разбирам иска 10 мА, но нещо там ме съмнява-затова се допитвам до вас . Ще го ползвам с модулирана честота 3 кхз и носеща 38 кхз което значи че мога да му пусна малко повече ток понеже ще работи на импулси а не постояяно но това ще го оправям с тестове.-просто не знам ориентировъчно какъв резистор да сложа.Интересува ме наистине ли иска 10мА и правилно ли разбирам пдф-а.Приемаме че ще го ползваме на постоянно напрежение на 12 волта.Просто ми трябва ориентировъчна стойност за да съм в гранеците  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 22:19 Заглавие: |
|
|
| Работата е там, че щом иска 10 мА дай му толкова - претовариш ли го ще заминат повече то 50% от работоспособността му без да ги усетиш и ще се чудиш защо така стана.Вярно в импулсен режим издържат и повече, но по данните които даваш не се разбира времетраенето на самите импулси.Казано на български да не прегрява кристала на диода. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 25, 2009 23:04 Заглавие: |
|
|
kukata, това което се дава в Datasheet-a е:
-типичен пад на напрежение в права посока Vf=1.2-1.4V при номинален постоянен ток в права посока If=20mA.
Това означава, че за да го ползваш в постоянен режим на 12 волта последователният резистор трябва да е със съпротивление:
R=(12-Vf)/If
Числото 10 в съседната графа е с дименсия uA (microA, микроампери) и това е максималния обратен ток при включване на диода в обратна посока и приложено напрежение в/у него Vr=5V. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 13:37 Заглавие: |
|
|
С 2 думи ми казваш че нормалния ток на диода е 20 мА.Иттересува ме колко би издържал на макс. защото в този ПДФ не намирам инфо дори за номинален ток ,а по различен пдф от този на производителя ПАРА няма. до колко да му пусна максимум без риск да изгори  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 13:43 Заглавие: |
|
|
| kukata написа: | | С 2 думи ми казваш че нормалния ток на диода е 20 мА..... защото в този ПДФ не намирам инфо дори за номинален ток ... |
Не го казвам аз, а "твоя" pdf:
 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 26, 2009 19:20 Заглавие: |
|
|
| Зависи от коефициента на запълване на импулсите ,ако е 50% може да превишиш 2 пъти максимално допустимия ток ,който в случая е Pmax/Uf=100mW/1.6V ,демек към 60mA. Забележи че пада в права посока е даден при 20 и при 100mA -значи поне 100 може да издържи за кратко. |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 27, 2009 0:52 Заглавие: |
|
|
Да де ``моя`` ПДФ казва така.не бях забелязял ама защо няма максимален ток в права посока .Нима трябва да го пусна да намалям резистора докато изгори светодиода и да сложа малко по голям резистор от .... преди края.Много странни производители странни пдф-и защо не са сложили всички възможни стойности. Освен да приема 100 мА за макс  |
|
|
 |
|