| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 11:54 Заглавие: Странно поведение на Pb акумулатор. |
|
|
Преди дни ми се наложи да зареда един акумулатор оловен 12V 7,5Ah и какво установих.Акумулатора мисля е стоя дълго време без да се употребява. Води се, че е слаб и ще го слагам да се зареди на един токоизправител. Меря го дава 12 волта натоварвам го с 3 Ампера ток напрежението пада съвсем малко по което съдя, че е зареден но все пак ще го слагам да се до зареди. След 1 час опити и странно поведение се чатнах, че всичко му е точно, но поляритета му е в обратна посока от тези на изводите (в първия момент си помислих, че така е излязъл дефектен от производителя) но собственикът ме увери, че си го е ползвал нормално преди това и не са били обърнати полюсите. След продължителна употреба в обратна посока акумулатора си се държеше нормално (въпреки че, е скапан сигурно). Някой може ли да ми обясни защо така се получава (За първи път се срещам с такъв случай)? _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:12 Заглавие: |
|
|
| Е как стана тоя номер със зареждането без да изпуши нещо. Ако го свържеш обратно към токоизправителя все едно даваш веригата накъсо. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:30 Заглавие: |
|
|
Не знам как става ама ми се е случвало.В телевизията имахме едни магнетофони NAGRA за подвижен звукозапис и за тях за да спестят бяха купили едни акумулатори произведени в Никопол.Та тия акумулатори като поработиха около година почнаха да се разтичат и да обръщат пляритета.Ебати спестяването ,да сложиш акумулатор в магнетофон за 12 хиляди долара и той да се разтича...............  _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:43 Заглавие: |
|
|
За щастие токоизправителя ми е идиотоустойчив. Аз съм си го правил и по стар навик всичко е многократно преизчислено. Крайния започна много рязко да прегрява и така се усетих, въпреки това 30 мин е бил свързан сигурно с обратно свързан акумулатор и му няма нищо.Те такива хард тестове сигурно и на най-елитните ТЕС-ове не правят.
Иначе това за мен си остава като мистерия как ще си смени поляритета. Досега нито съм чувал, нито съм чел, а ми се случи този феномен. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 13:48 Заглавие: |
|
|
Пепи, ако тези случаи, които описваш са повече от един!... баф мааму!- значи "има нЯщо"!...  |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 14:50 Заглавие: |
|
|
Извън земни,полтъргайс и др. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 15:27 Заглавие: |
|
|
Явлението - "обръщане на поляритета" при определен тип акумулатори и батерии при определени условия и достигане на дълбок (само)разряд не е новост.
По-учудващо е твърдението, че продължава да се държи като акумулатор. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 15:40 Заглавие: |
|
|
Вероятно причината е, че не е експлоатиран, както трябва /оставян е без консумация дълго време, не е зареждан своевременно.../.
Мислех си за "лоша серия", когато написах по- горното, ама...  |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 16:12 Заглавие: |
|
|
helios, не беше нито единичен случай нито серията беше дефектна,просто така се получаваше. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 20:50 Заглавие: |
|
|
Наскоро ми дадоха един скапан акумулатор-12V/4,5Ah да го погледна става ли.В суматохата съм го включил наопаки.Тръгна голям ток от зарядното,но не обърнах внимание,защото беше с нулев заряд.Да,ама токът 2-3 часа вървя на максимум и го свалих от заряд.Меря напрежението-показва наопаки.Както и да е,усетих се.Включих лампа да го рарредя,но после изобщо не тръгна да се зарежда в правилната посока.В обратна-зарежда Бракувахме го,но такова нещо не бях виждал до сега.Бях чувал,че това става с автомобилни акумулатори.Нямам обяснение,не съм и срещал такова,но явно е възможно. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|