Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Консултация за лабораторен токоизправител

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:22    Заглавие: Консултация за лабораторен токоизправител Отговорете с цитат

Смята да правя този токоизправител,

но нещо се затруднявам с параметрите на вторичните напрежения на трансформатора. Става въпрос за КА1-1 , КА1-2, КА2-1, КА2-2, КА2-3, КА3-2. За N6 намотката е ясна работата и, а N7 предполагам, че е за захранването на двата дисплея. Релетата в схемата явно превключват самите намотки спрямо зададеното напрежение. Стабилизатора е от 0-30V и ток 0-10А. Трансформатора смятам да го поръчвам да ми го изработят и да бъде тороидален, но с какви параметри да бъдат тези вторични намотки е проблема. Благодаря предварително за отговорите.
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 15:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Излиза ми размазано на снимката но, на 78хх условието е, входното напрежение е минимум с 3 волта по голямо от изходното и не по голямо от 30волта, това го пише в даташита на 78хх. Като приспаднеш и 1волт загуби в греца лесно ще го сметнеш, сложи и 2волта запас от мене. Голямята ти намотка дето захранва колекторите на мощите транзистори май са 2N3055 размазано е, предполагам 36волта. За тока на намотките, по принцип 78хх има разновидности по 0,5А, 1А мисля има 2А. Тук не виждам кой знае колко много електроника. Ако предвидиш по 1А за тези намотки захранващи 78хх, мисля ще е достатъчно, а за мощната верига поне 30 процента от горе спрямо изходните параметри на стабилизатора които искаш, за да не грее много трафа. Това мисля ако греша поправете ме.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Я качи схемата в по-добра резолюция като атач към постинга ти.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Отучете са да качвате схеми като атач, има сайтове и като чунеш на нея нещо излиза. Вероятно и е толкова резолюцията, ако има повече сайтовете за картинки допускат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 20:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето я схемата с по добро качество.
http://www.technica.ru/objects/images/scheme/51.gif
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 20:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е друго нещо. Но от къде е схемата? Трябва да има някакви обяснения към нея. А релетата автоматично превключват различни намотки към греца в зависимост от изходното напрежение. За да не става много голяма разликата входно-изходно напрежение с цел намаляне на разсейваната мощност от мощните транзистори.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 20:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам готови платки за регулатори ток/напрежение,която включва захранване и стабилизация реализирано с 317 +/- за ИС 741 2бр.респективно за тока и напрежението както е показано в твоята схема и опора.Без мощните резистори и транзистори.Ето снимка:
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1771/165999973620674877711257619402uYUrSDxrivMEFuSKOfkx.JPG
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 07, 2009 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата е от един руски сайт и е като на този токоизправител.
http://www.mastech.ru/catalog/power/hy3010.html Цял ден съм търсил някакво инфо за трафа но не можах да намеря нищо. Релетата, че превключват самите намотки няма спор ама на какво напрежение се включват тези намотки е проблема. Не ми се прави първо платката,че от там да почвам да търся какви са изходните напрежения на трафа и как се превключват. radev аз в момента също съм с правен токоизправител изграден с LM317 с изходни транзистори 2N3055 но исках да направя този.
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 08, 2009 7:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Загубите в един преход са около0.8в виш през колко прехода минава тока на мощната ти верига и смятай, предполагам не повече от 2волта повече от максималното изходно напрежение за съответния обхват.
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Нед Ное 08, 2009 8:41    Заглавие: Отговорете с цитат

mitaka_1 написа:
. radev аз в момента също съм с правен токоизправител изграден с LM317 с изходни транзистори 2N3055 но исках да направя този.

Не ме разбра, стабилизаторите участват в схемата само толкова колкото да осигурят неизменно напрежение на Операционните усилватели,а не в схемата на самия стаб. изправител.Ако го правите до 50V и 3А до 4А не ви трябват релета,те превключват вторичната за да се намали спада в регулиращия елемент и особено при ниски нива на изходното напрежение,където загубите са най-големи и всичко това се превръща в топлина.Но може да го разбиете на няколко под обхвата,според броя на използваните мощни транзистори,а именно ако са 3бр. то превключване на 17V , 30V и 50V e ок.Успех в проекта
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети