|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:11 Заглавие: Питане за малка преработка на ATX захранване |
|
|
Искам да си направя нещо като лабораторно захранване от едно АSTEK AA20310 ATX захранване 145W.Искам стандартни напражения +15 +5 +12.Като целта на занаятието да не се пипа много по схемата без пренавиване на имп. трафове и промяна на обратната връзка Не искам да гоня високи токове макс 1А ,а за високите напражения и по-малко.Въпроса ми е мога ли да получа 15.3 V като свържа проводник с -12V към проводник със +3.3V ,след това към един 7815 за стабилизация.Или примерно да свържа
+12V със -12V за получа 24V.
А и ако може да ме опъпите с колко ома товар да натоваря +5V ,за да са стабилни напраженията -мисля си да навия кантал върху керамика за да може да се отдава необходимата мощност,само че незнам колко ома да е кантала предполагам че ще бъде около 10ома до към 100 ома ама никъде не пише колко консумация трябва да има на 5V за да са стабилни другите напражения _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:26 Заглавие: Re: Питане за малка преработка на ATX захранване |
|
|
| yani kokas написа: | ....Въпроса ми е мога ли да получа 15.3 V като свържа проводник с -12V към проводник със +3.3V ,след това към един 7815 за стабилизация.Или примерно да свържа
|
За можене - може, само, че не разбрах какво и къде искаш да връзваш
Ако "кръстиш" жицата -12В за "нулев потенциал" (маса), то спямо нея там където си имал +3.3 ще имаш 15.3, на извода +12 ще имаш +24, а там където е било +5 ще стане +17В спямо ТАЗИ условна маса.
Естествено "масата" (нулевия потенциал ) може да бъде само тя !!! (това което е било маса и корпуса включително ще е вече на потенциал +12).
Ако съм разбрал правилно питането ти.
И още нещо при 15.3 входно няма как да използваш стабилизатор от типа 7815 за да стабилизираш на 15 изхода ! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:37 Заглавие: Re: Питане за малка преработка на ATX захранване |
|
|
| yani kokas написа: | ....Въпроса ми е мога ли да получа 15.3 V като свържа проводник с -12V към проводник със +3.3V ,след това към един 7815 за стабилизация.Или примерно да свържа
|
-12V по стандарт е с изходен ток по-малко от 1А - при свързванията които искаш да правиш тоя ток се явява сума от токевете на всички изходи....
15.3 - 15 = 0.3V с регулатор от серията 78хх не става. Минималната разлика при която работят стабилно е 2-3В. Ако толкова те плаши това 0.3, можеш да го махнеш с шотки диод последователно, ама сложи след него един кондензатор все пак.
Астек са много хубави и стабилни захранвания, когато се използват за това, за което са правени. На практика не са ремонтопригодни, т.к. обикновено са изпълнени със 2 или 3 специализирани ИС на АСТЕК, които се съмнмявам да намериш. Съответно не стават и за доработки в различни варианти.
P.S. : ASTEK или ASTEC ?
Второто е оригинала, за което аз говоря  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 18:53 Заглавие: |
|
|
-12 V и - 5 V обикновено са много "слаби" (до 500 мА)
а за да стабилизираш 15 V ти трябва поне 18 V на входа на 7815
ако смениш изправителните диоди за отрицателните напрежения ще мощеш да консумираш по-голям ток.
ЕDIT : Докатo съм го писъл го бях забравил непостнато това съобщение. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 19:06 Заглавие: |
|
|
Да мерси много !!!Значи ставало!!
Наистина не гоня големи токове така че май ще стане ама май с друго
захранване
@tropper захранването наистина е ASTEC от един пентиум 2 на 350мхз
145W
Наистина е по-различно от тези дето съм отварял преди това никъде няма TL494.
Щом са толкова реномирани заслужавали си да го осакатявам за едната глупост или да го сглобявам и да се хвърлям на един 100W DELL само че на него никъде не можа да намеря запуск просто няма зелена жича на нейно място има черна А не искам да си играя с мостчета между жичите та да налучкам къде е запуска ако преди това не го предам на свети Петър. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 14:20 Заглавие: |
|
|
| yani kokas написа: | ...захранването наистина е ASTEC...
...да се хвърлям на един 100W DELL ... |
Ако работи захранването, по-добре не го осакатявай наистина. С Дел-а също няма да е лесна работата. Въобще тия "маркови" захранвания са много хубнава работа, ама трябва да се ползва само по предназначение. Ако намериш някое "китайче" ще ти е доста по-лесно. Има едни JNC-та, на които от няколко години на етикета не пише JNC, но пише модел LC-300 примерно за 300 ватово. Те са прилични като стабилност, обаче ИС е специализирана - 2002, 2003..., 2005 - имам чувството че това е годината на випуска , и за преконфигурация не са много лесни, но ако ще ползваш стандартните напрежения стават.
Това, което Славчо го казва за диодите.... може и да стане ама не винаги е достатъчно! Понякога слагат 7912 и 7905 на изхода, освен това не са много стабилни тия изходи - лоша е филтрацията и куплинга в общия дросел. Ако се преработи цялата вторична верига по тия напрежения може да се оправи работата. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 16:32 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | | yani kokas написа: | ...захранването наистина е ASTEC...
...да се хвърлям на един 100W DELL ... |
Ако работи захранването, по-добре не го осакатявай наистина. С Дел-а също няма да е лесна работата. Въобще тия "маркови" захранвания са много хубнава работа, ама трябва да се ползва само по предназначение. Ако намериш някое "китайче" ще ти е доста по-лесно. Има едни JNC-та, на които от няколко години на етикета не пише JNC, но пише модел LC-300 примерно за 300 ватово. Те са прилични като стабилност, обаче ИС е специализирана - 2002, 2003..., 2005 - имам чувството че това е годината на випуска , и за преконфигурация не са много лесни, но ако ще ползваш стандартните напрежения стават.
Това, което Славчо го казва за диодите.... може и да стане ама не винаги е достатъчно! Понякога слагат 7912 и 7905 на изхода, освен това не са много стабилни тия изходи - лоша е филтрацията и куплинга в общия дросел. Ако се преработи цялата вторична верига по тия напрежения може да се оправи работата. |
То е така наистина не си заслужава осакътяването ама са само 150W и в модерен компютър нямат работа.
А DELLa е в една тясна кутия дето нищо не можа да барна така ще видя какво ще измисля.
Мерси много за информацията  _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|