| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
delpx Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 9:27 Заглавие: Схема ? |
|
|
Здравейте. Първо искам да уточня че съм пълен аматьор в сферата на електрониката. Ползвах търсачката и намерих доста полезни неща но не и това което ми трябва всъщност , може би част от нещата който намерих ще ми свършат работа но след някаква преработка по схемата която нямам представа как да направя.
Така става въпрос за следното. Трябва ми схема брояч на импулси (има много такива публикувани тук) , но схемата трябва да има един вход на който да се подават импулсите и N на брой изходи например 20. Когато се подадът примерно 5 импулса на входа на 5 изход на схемата да има сигнал който да затваря някакво реле , като се подадат 10 импулса на входа на 10 изход на схемата да има сигнал а на останалите не. Предполагам че схемата за вас ще е елементарна но замен е истинско предисвикателство. Идеята на схемата е да се върже към LTP порта на РС , LTP-то да подава импулсите а изходните контакти да управляват различни електроуреди или да отчитат моментното състояние на датчици. Със софтуера няма проблем в момента го пиша и мисля че става добре но нещата много зависят от схемата и от времевите интервали на импулсите , времезакъснението на релетата и т.н. Ще се радвам ако можете да ми предложите конкретни схеми , знам че се продават готови китове но те са ограничени до 8 консуматора а аз искам да управлявам повече. благодаря предварително.
Запознай се с правилника на форума и си коригирай заглавието |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 11:37 Заглавие: |
|
|
Най-добре използвай преместващи регистри с допълнителен регистър на изходите (например 74HC595).
Така ще ги управляваш само по 2 проводника: clock и data. Можеш да свързваш няколко такива регистъра, за да получиш повече изходи. |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 13:08 Заглавие: |
|
|
Ето още един вариант:
Ако 16 изхода са ти достатъчни, можеш да използваш дешифратора 74154 --- 4 входа - 16 изхода (руски еквивалент К155ИД3 ). Така , ако искаш да включиш изх. 5 , например , няма нужда да броиш от 1 до 5 и да активираш всички изходи от 1 до 4 , макар и за кратко време. Просто подаваш на входовете на дешифратора BCD кода на числото 5 (101) и веднага активираш изх.5
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 14:07 Заглавие: |
|
|
Ако си на ти с програмирането може да използваш и микроконтролер в краен случай.Но най-разумно е с преместващи регистри ако задачата е само тази която си написал.Макар, че повечето китове са си реализирани именно с контролер, но предполагам имат повече възможности.А като пишеш програма защо не я правиш за USB или RS-232 щото LPT то е на изчезване. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 15:34 Заглавие: |
|
|
Контролер и един или два 74HC154 (4 то 16 decoder)-съответно за 16 или 32 изхода. Трябват 5 (за един) или 6 (за два декодера) изхода на контролера, за да се управляват. Ако са два, ще се наложи един инвертор, за да обърне разрешаващия вход на единия декодер или пък с още едно краче на контролера(общо 7) и софтуерно разрешаване.
Ако ти трябват 20 изхода, пиновете на контролера можеш да намалиш с един.
Последната промяна е направена от emil74 на Пет Ное 06, 2009 15:56; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 15:50 Заглавие: |
|
|
| С декодерите може да пускаш само по 1 изход едновременно! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 15:56 Заглавие: |
|
|
Прав си. Но аз така разбрах заданието- че може само по един... Иначе ще трябва да се указва и изключване на съответния изход. Добър вариант е използването на MC74AC573. DATASHEET
Три такива управляват 24 контролирани изхода(всеки от тях контролира по 8 изхода). Всички входове на MC74AC573 се свързват заедно, а през един от портовете на контролера-чрез съответния брой изходи, се указва комбинацията в кой да се запамети. По този начин може да се управляват доста релета, като ще имат и команди за включване и изключване. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 06, 2009 19:08 Заглавие: |
|
|
| Виж схемата в атача ,управлява до 32 изхода с памет. |
|
|
 |
delpx Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 09, 2009 21:47 Заглавие: |
|
|
| тази схема е супер само дето не мога да схвана нещата до край ,, за да управлявам 32 консуматора щи ми трябват 32 интегрални схеми така ли ? и другото дето не ми е ясно е изходите от Q1 - до Q7 за какво се използват? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 09, 2009 23:48 Заглавие: |
|
|
| За чий ти е тогава схема ,като не можеш да я разбереш ,я седни малко прочети по схемотехниката ,да добиеш основни понятия ,пък после се хващай да твориш , как да обясниш на някой как се чете ,като не знае азбуката ! |
|
|
 |
|