| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 12:40 Заглавие: Филтър за DIY усилвател за кола? |
|
|
Здрасти пак на всички.Преди бая време си направих едно усилвателче за колата с ТДА7240,и така си отлежаваше във шкафа от доста време.Днеска като никога имам свободно време и навънка е топличко и реших най=накрая да прекарам кабеляците в колата и да го вържа и да сложа тубата пак в багажника.Направих всичко обаче забелязвам,че като е запалена колата и се появява едно пращене в говорителя в такт с оборотите т.е като подавам газ и честотата на пращенето се увеличава.Всъщност то не е точно пращене,ами като поредица от импулси в такт със оборотите на двигателя.Подозирам,че четките на алтернатора са ми тръгнали,обаче заради едно усилвателче,точно сега няма да тръгна да ги сменям и ми се върти в главата,че съм чел за случая че върши работа някакво филтърче от ферит на който са навити няколко намотки и кондензатор,ама повече не мога да си спомня.Някой по-умен да даде акъл какво да спретна за да се намалят тия пулсации,че е много дразнещо?  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 14:23 Заглавие: |
|
|
Първо е хубаво да видиш от къде идват тези смущения да не е по вход от CD-то. Ако си се уверил, че не е проблема от входната част-> CD,кабели до входа на усилвателя. може да опиташ с кондензатори в близост до усилвателя както и добре да го екранираш в някой метална кутия. Ако пак не става трябва да се мисли за П,Г звено на пасивен LC филтър.Но ако се прави подобен филтър е добре да знаеш каква ти е консумацията. Също така е добре да знаеш, че подобен филтър ще излезе сигурно по скъпо от усилвателя. Така, че филтър с бобина само в краен случай ако нищо друго не помага. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 21:06 Заглавие: |
|
|
На платката на усилвателя съм сложил кондензатор 2200 микро и паралелно на него 100 нано,ама ефект няма.Утре ще пробвам дали ако му подам сигнал от друго място ще прави така.Ако все пак наистина всичко идва от входа какво може да се направи? _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 22:05 Заглавие: |
|
|
Не забравяй,че ти рябва много добро замасяване!Не само на усилвателя,провери и връзките от акумулатора към купето и двигателя!Развий болтовете,почисти контактните повърхности и ги намажи с грес или някаква смазка.Ако четките на алтернатора ти са тръгнали,смущенията би трябвало да ги има и в касетофона или там каквото е.За да видиш от къде точно идват можеш да замасиш входа на усилвателя директно на входната клема и да провериш има ли пак смущения.Така ще локализираш проблема-смущения през входа или през захранването.Защото ако са през входа филтърът няма как да ти помогне! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Ное 29, 2009 22:23 Заглавие: |
|
|
Връзките са ок.Кабела за масата на купето съм го чистил 2-3 пъти вече.Мисля си ,че четките са тръгнали понеже като пусна фаровете да кажем и когато се появява това пукане тогава някак си за секунда намалява светлината на фаровете т.е виждаш го като трептене на светлината и това си е така откакто взех колата почти,и не съм имал ядове със СД-то т.е бачка си нормално и до сега.За проверките-просто много набързо го свързвах,че трябваше да излизам с колата и не съм задълбавал.Като проверя ще докладвам какво е положението и дано измислим нещо  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 30, 2009 10:16 Заглавие: |
|
|
Най-вероятно е по захранване... LC филтър оправя нещата. Изобщо не е скъп. Виж по магазините за авточасти, авто озвучаване, Пасат... Нещо ТАКОВА ти трябва. _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
|