| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 28, 2009 4:18 Заглавие: слънчева батерия |
|
|
| Искам да си направя слънчева батерия,обаче как ще стане изобщо незнам.Това нещо ще го ползвам за зареждане на батерии през деня че да свети един светодиод през нощта.Обаче не съм решил с какви батерии може би най добре с тези НИ-ХМ.Ако може елементите да са леснонамиращи се.Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 28, 2009 10:03 Заглавие: |
|
|
http://www.sterado.biz/products.php?cat=6 Разходи се из магазините като Практикер, Баумакс, Бриколаж,... има подобни лампи и с малко въображение ще стане това, което си намислил.  |
|
|
 |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 28, 2009 18:22 Заглавие: |
|
|
| аз исках просто ра се науча на какъв принцип работи слънчевата батерия,няма ли начин по който аз сам да си направя.Все пак благодя. |
|
|
 |
skuller Нов потребител

|
|
|
 |
kolo Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 29, 2009 9:10 Заглавие: слънчева батерия |
|
|
Ако имаш мощни германиеви транзистори и им изпилиш капачката и свържеш 30-50 броя също става, само че тока е много малък.Преди много време бях се въодушевил и аз да си правя такова нещо и бях взел 6 броя 2N3055 и ги свързах преходите емитер-база последователно, но тока и напрежението бяха много малки и се отказах от идеята.Става също и с 100-200 германиеви диоди в стъклен корпус свързани последователно, но аз не съм пробвал.На 2N3055 корпуса го махнах с менгеме става по-лесно. _________________ коло |
|
|
 |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 29, 2009 13:16 Заглавие: |
|
|
| аха май товаще ми свърше работа http://hobby.neomontana-bg.com/kit99.htm много ти Благодаря "skuller".Но искам да пробвам тази идея на колегата "kolo"ще пробвам и този вариянт с мощмите транзистори обаче до колкото разбрах колекторите не се ползват така ли.Много ми е чудно как пък от транзистори ще станат фотодиоди но щом ми предлагаш......моите благодарности и на "kolo". |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 29, 2009 15:09 Заглавие: |
|
|
| В елктронинвест съм виждал дам се продават готови слънчеви клетки с различен капацитет на прилична цена-вземаш колкото са ти необходими,връзваш последователно и си готов.А иначе с полупроводникови елементи ще получиш много малък ток поради простата причина че капацитета на клетката е вързан правопропорционално на площта на самата клетка |
|
|
 |
nebeto Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2010 22:13 Заглавие: |
|
|
| "slav4o.com" не е лоша идеята ти.Мерси. |
|