Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Индикатор за смяна на предавката (upshift light)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 4:42    Заглавие: Индикатор за смяна на предавката (upshift light) Отговорете с цитат

Здравейте, намерих си схема за въпросният индикатор и сега се опитвам да си го направя. Схемата е доста простта и не изисква сериозни технически познания каквито нямам. Ето схемичката

http://media.snimka.bg/0413/007081575-big.jpg

Единственото трудно за намиране е интеграла LM2917, който преобразува честотният сигнал в напрежение и само той ми липсва.
Имам следният въпрос. Схемата е за 2 индикатора (светодиода) регулирани посредством 2 потенциометъра (регулиране на колко оборота да светне индикатора), а аз искам да я направя само с един. До колкото виждам сигнала се разделя през LM358. Тъй като не разбирам най-лесно ми е да я направя така и да ползвам само единият сигнал излизащ от LM358. Въпросът е как да се направи схемата само за един индикатор и един потенциометър, тогава този разделител би трябвало да е ненужен, но как точно да се свърже? Ще съм много благодарен ако някой ми я преначертае или ми обясни по подробно като на човек който не е много в час с нещата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 11:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Попитай тук, в каталога дават, че имат LM2917 - 3,32$
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

danchev, това което си дал като линк и наричаш "схема" - определено не е това по което би могло да се работи и да се дават съветите които търсиш.
Ако се подходи буквално по даденото - нищо няма да излезе, защото съм сигурен, че има и грешки по начина по който е нарисувана.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 13:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Това като гледам е схема на опроводяване върху универсална платка.
Иначе какъв е смисъла на дадената схема, като включиш една скорост по-висока да ти светва индикаторна лампа ?!?!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 14:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето това има в един LM358. Ако не ти е ясно кое ще отпадне (макар че няма смисъл) и кое не, по-добре не се захващай.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 15:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Един приятел точно тази схема прави по-точно този метод с макетна платка и накрая нищо не на прави. И той беше не много запознат със схемотехниката. Накрая ми го донесе да го прегледам и установих, че е изгорил преобразователя и така всичко завърши. Така, че трябва да внимаваш много при монтажа и няма да е никак лошо да имаш принципната схема пред теб и да гледаш и в нея. Също имай в предвид корпуса на преобразователя, защото се продава в 2 или 3 корпуса и има разлика в изводите. На моя приятел май му бяха продали уж аналог с по-малко изводи и като ги погледнах по каталог разликата е, че някой изводи не бяха изкарани на крачета и правеха схемата не приложима за случая.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
....

Смисъла е, че при достигане на определени обороти, които ти си нагласил предварително лампичката светва и включваш следващата предавка. Аз карам на писта и въпреки че си познавам добре колата понякога улисан я изпускам и влизам в регулатор, затова е измислена тая джаджа.

Ето по подробна схема като за разбиращи, аз ползвам първата, че по-лесно се ориентирам кое къде отива Smile http://media.snimka.bg/0413/007081580-big.jpg
За преобразувателя, да имат разлика този който е необходим е LM2917N. Схемата е пробвана и работи, въпроса ми беше само ако тръгна да я правя само с един индикатор какви промени трябва да се внесат.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 18:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Каква е колата? Ако единствено, след определени обороти изключва бензиновата помпа, захрани я допълнително през един диод и толкова. Нали караш на писта? Какви са тези ограничения?

Иначе, 2917 е добър чип и работи достатъчно линейно, но пък ще куца прага на лампата, защото трябва да сравняваш напрежения. В случая, удачен вариант е чакащ мултивибратор с дължина на импулса, по-къса от времето между два импулса на датчика на коляновия вал. Ако времето между два импулса на датчика надвишава времето за "контрол" лампата е загаснала. Ако е по-малко, пали лампата до следващия цикъл. Ще трябва и един JK тригер. И т.н.

Някой, ако му се занимава и счита, че има на кой да подари няколко такива джаджи, може да подискутираме още малко.
danchev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Помпапата не е проблем, тя изключва към 7200, въпроса е, че след 6250 започва стабилно да спада въртящият момент и там е мястото на което трябва да бодна следващата предавка
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2010 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Е тогава ти трябва и лампа под 3500 за да си сигурен, че си в параметри. Дайте поръчка за поне 50 устройства и примерни автомобили на които ще се закачват и може да помисля. Цена ... нещо като 20 лева на бройка. Ако се пласират, ще помисля и за джаджа, която да казва колко трябва да са оборотите при всички предавки по отношение на текущата. По този начин ще може да избегнеш махането на крака от педала при пълна газ и да регулираш превключването с изчакване на определено време. Малко е сложно за обяснение, но ако ти представлява интерес, мога да опиша процедурата. След това, тренировки и пак тренировки. Само пари за гориво да има.

Забравих. Устройството ще се прави с индуктивно снемане от кабела на някоя свещ. Без намеса в жиците на автомобила. Само захранване и два светодиода. Ще има мостчета за типа на запалване и количеството цилиндри и два тримера за регулировка на прага на сработване на светодиод долу и горе. Ако и двата са загаснали, значи оборотите са в норма. Контрол по натиснат съединител и изключена предавка ще бъде пропуснат. Все пак, говорим за адекватно каране...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети