Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изграждане на малка ТВ мрежа

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 0:53    Заглавие: Изграждане на малка ТВ мрежа Отговорете с цитат

Здравейте, бих искал да попитам как да оптимизирам моята ТВ мрежа в къщи. Схемата на съществуващата вече мрежа съм приложил като допълнителен фаил. На ТВ4 и ТВ5 имам много голямо затихване на сигнала естествено на програмата с най-висока честота (Про БГ-64 канал). Какъв усилвател да сложа и какви ТАР-ове или сплитери да подбера, в момента съм със сплитери, защото преди години ката я правех незнаех какво е това животно ТАР. Иначе на ТВ1 и 2 сигнала е отличен, но нататътка по мрежата яко се скапва. Приемам с 2 антени метрова и дециметрова, сигнала от двете смесвам в сплитер от който сигнала отива в усилвател (на тавана е и непомня колко децибела е) и навсякъде дето съм написал ТАР са сплитери към момента. Доколкто знам на 10м кабел (качествен с какъвто съм), затихването е 2dB и по един децибел ако има наставка, 3,5 dB на всеки изход на сплитера. Моля дайте идея как да сметна какви ТАР-ове и сплитери трябва да подбера и колко децибела да е усилвателя, колко децибела трябва да има на всеки ТВ.
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 7:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо уточни какво е разтоянието от ТАП 1 до ТАП2 , тогава ще поразсъждаваме допълнително .

Ако е малко (относително) - правиш така :

ТАП1 - двоен 6 или 8 , директния изход към ТАП 3
ТАП2 - или 6 , или сплитер , но само ако ТВ1 и ТВ2 са добри телевизори и няма шум/брум от някой от тях .
ТАП3 - 8 , директния към ТВ5

Ако разтоянието е примерно 10-тина и повече метра , и ТВ-тата ти са добри , т.е. не се зашумяват един друг , нямат брумове и т.н.

ТАП1 - сплитер ... другото си е така .

Успех !

Това за кабела : 2 dB/ за 10m е долу-горе така , може и малко по-малко , но може и да е доста повече , зависи от кабела .
Ако имаш влошаване по нискочестотните програми - търси лоша връзка !

Слагане на още един усилвател (допълнителен) не ти препоръчвам .

ПП2 Колко dB да е усилвателя се преценява с прибор и измерване на сигнала на място . Освен това много от Чайна-майна усилвателите започват да кривят на още ниски нива и ако не си регулираш добре нивата и наклона на характеристиката ще стане по-лошо от сега .

До ТВ-то трябва да стигат 60-65 dB , но при качествен сигнал (при добро S/N ) и при нива 40-45 dB се вижда добре Wink .

И обратно - при лош сигнал - и при 90dB до ТВ-то ще виждаш обилен снеговалеж Laughing .

Но ако нямаш уред , какво те "топлят" тези нива Confused ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

От ТАР1 до ТАП2 е 2,5м, просто съм го пропуснал да го добавя в схемата. Още нещо което пропуснах - между спилтера след антените и усливателя има галваничен разделите с гръморазрядник, незнам той с какво затихва не е но, не е голямо, махал съм го и сигнала остава почти същия без изменения. Разделителя е български, некъде в северна България ги правеха ама...не се сещам къде...
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Не може да правиш сметки без да си мерил коефициента на предаване (затихване на кабел и TAP-ове, усилване на усилвател) на компонентите. Едно пише като данни, съвсем друго излиза като го измериш. Това го казвам от опит, работил съм в кабелна телевизия. И за кабела не може да кажеш затихва 2 db на 10 метра. 2 dB, ама на коя честота? Ако е 2 dB примерно на 100 MHz, може и да е 10 на 600 MHz. Затова пред всеки усилвател се слага честотен коректор, с характеристика обратна на характеристиката на кабела. Кабела затихва различно за различните честоти, а на входа на усилвателя нивата трябва да са еднакви. Иначе трябва да нагласяш изходното ниво по най-ниския канал, а тогава нивата на високите канали стават много ниски. Ако го настроиш по най-високия канал, усилвателя почва да криви, понеже ниските канали са с по-високи нива и го претоварват. И ако искаш качествена мрежа, не купувай TAP-ове от 1-2 лева. От 10 лв. нагоре. Пък усилвателя иска много специален подбор. На входа на всеки телевизор трябва да има ниво от 60 до 70 dB/uV. А ако са ползвани некачествени усилватели, които имат много големи интермодулационни изкривявания, не може да се постигне качествено изображение, каквото и ниво да има на входа на телевизора.

Последната промяна е направена от eler на Нед Фев 28, 2010 12:20; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 12:14    Заглавие: Отговорете с цитат

2 децибела/метър за най-високата честота, а иначе усилвателя има две врътки общо усилване и другата е за намаляване на сигнала на ниските честоти (еквилайзер), точно заради различното затихване...мен ме интересува горе-долу ТАР-ове с какво затихване да взема за да осигуря равен сигнал на всички тв и към кои марки да се ориентирам, усилвателя е за кабелна телевизия, но незнам марката. Благодаря за съветите до момента Very Happy
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв е кабела ако не е тайна. Smile За мен е хубав РК-75-5-341А по данни трябва да внася затихване 2 дб на 10 м при честота над 1 GHz
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/catalogue_cables_pk75-5-341a_bg.html така като гледам не е толкова голяма разликата но знам ли.
Какво може да направиш - да пробваш да размениш телевизорите или да пробваш на тавана как се приема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно такъв е медно жило фолио+медна оплетка. Преди доста време го купих, беше значително по-скъп, не е 30ст Very Happy
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Фев 28, 2010 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

При тези малки разтояния при теб -максимум 20-30м можеш да пренебрегнеш различното затихване при различни честоти . Това е особено фатално при стария тип , изцяло коаксиални кабелни ТВ , където ставаше въпрос за километри линия с десетки усилватели .
Сметни така : до всеки ТВ трябва да пристигне приблизително еднакво ниво сигнал , кабела затихва грубо 20dB/100 m , TAP8 - (1-1.5) dB в директния изход , двоен сплитер 2 dB .

Хубавото на ТАП-овете е че затихват влиянието между изходите , т.е. ако имаш брум от някой ТВ , той няма да влияе на другите .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети