| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 21:31 Заглавие: Рейтинг на едно предаване |
|
|
Здравейте колеги.Доста съм ги учил телевизорите ама това как го слагат този рейтинг на гледано предаване още немога го разбра.Дали когато питат трима и те кажат (да или не )се приема като 30% още ми е неясно. Стоя сред познати и те ме навиват, че от БТВ некак си ма виждат какво гледам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 21:35 Заглавие: |
|
|
Обикновено се правят анкети и от там се определя какъв процент от хората какво гледа
Така знам аз
Може и да бъркам _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 25, 2005 22:10 Заглавие: |
|
|
bamze, за целта има така наречената "пипъл метрия".
И горе долу ситуацията наистина е такава, че те гледат какво гледаш, НО не го прави определена програма(канал), прекалено скъпо е, а и няма да бъде достоверно! Правят го т.н. социолози от типа на "Хем Би, Хем не Би" и подобни.
По псведо случайни алгоритми се избират учстници, на които (при съответното тяхно желание) се раздават (получават) специални устройства измерващи зрителския интерес (а всъщност "щпиониращи" телевизора във всеки един момент на коя програма е и колко време се е задържал на нея. Устройството се включва (може да бъде) по различни начини към телевизора и има собствен пулт с помоща на който всеки един от домакинството се регистрира (същото може да важи и за гостите евентуално) и по този начин се "измерва" неговия интерес ако е достатъчно добросъвестен (но това е клауза от договора за участие!).
Данните от съответното устройство могат да бъдат предавани до съответния център по различен начин (най-често се използва модем към телефонната линия), където подлежат на статистическа обработка и след това на публикации по медиите, където започват да си мерят.....рейтинга
Ей това е! |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 10:27 Заглавие: |
|
|
Не знам дали е вярно, но са ми казвали, че в кабелните телевизии могат да мерят "затихването" на отделните канали /идеята била, че колкото повече по телевизори са включени на даден канал толкова "затихването" му е по-голямо от останалите/ и по този начин горе-долу да се разбере какво се гледа най-много в даден момент. Не се занимавам с телевизионна техника, ако бъркам нещо с термините, моля да ме извините. Нека и специалистите да си кажат мнението дали така може да се мери  |
|
|
 |
Ангел Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 15:21 Заглавие: |
|
|
Това със затихването не е вярно.Имам приятел в София със закачено устройство на тв-то.Данните се смъквали с лаптоп,само дето ги мързяло,и след 2рия път никой не идвал у тях.Стъкмистиката,приятели е точна наука-точно колкото си платиш-толкова ти е рейтинга.Вие вярвате ли в достоверността им?Аз не! _________________ "Сега всеки ден,всеки час навсякъде има матриял..." |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 16:43 Заглавие: |
|
|
И все пак ако някой се докопа до това как става нека пише.И аз много пъти съм се чудил на тия извадки как ги правят. _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
Popov Активен потребител

Регистриран на: 24 Окт 2004 Мнения: 83 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Апр 26, 2005 20:54 Заглавие: |
|
|
| До колкото съм чувал в Щатите дори подаряват телевизори, които имат вградени устройства, които изпращат сигнал до телевизията и по този начин се знае кой какво гледа в момента. |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 10:52 Заглавие: |
|
|
не телевизор а сплитерче с вградено предавателче  _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 27, 2005 21:14 Заглавие: |
|
|
| Такова (стлитерче със вградено предавателче) нещо не съм виждал или във Варна не се чете кой какво гледа пък като гледам Слави само за този рейтинг се намеква.Хайде някой от София каже как му вземат мнението без той да знае, че като гледам само от там се прави статистиката. |
|
|
 |
|