|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 20:19 Заглавие: Ресивъра не понася пълна мощност филтрите спъват? |
|
|
Помощ не мога да чуя ресивъра си на пълна мощност!? ресивъра е сони str de 197 и явно има защита защото след като усиля повече от 65 изписва протект и всичко спира(предполагам реле изключва захранването на стъпалото) говорителите ми са 8ома и той е предназначен за 8ома почнах да изследвам и излезе че когато пусна като товар само нч филтъра пак включва защитата той е (последователно намотка 1,25мх и успоредно кондензатор 25мкф) теоретически няма почти никакво активно съпротивлени само това на свързващите проводници ~0,5ома и намотката която специално съм намотавал от по дебел пел ~0,6ома обаче според мен когато има повече средни честоти всичко минава през кондензатора и така голяма част от сигнала минава през кондензатора това май се зачита като късо ? та филтрите са изчислени с з филтърс но на тази индуктивност излизаше окло два пъти по малък капацитет и аз нарочно го вдигам два пъти защото резултатите на слух не бяха добри сега е по добре с по големия капацитет но какво ще стане ако сложа последователно на кндензатора резистор около 1ом да речем виждал съм че някъде така правят какво да правя и ако е резистор каква мощност стойност на коя старана на кондензатора и ще се променят ли чувствително параметрите на филтъра и евентуално от къде да коригирам помагайте  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2005 7:51 Заглавие: |
|
|
Пробвай без филтър да включиш този говорител.
Възможно е да влиза в резонанс с филтъра.
Съпротивлението /ако е това, за което се сещам/ се включва последователно, а върху него се навива бобина, която се включва паралелно на съпротивлението- това е верига за подтискане на самовъзбуждането _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2005 12:09 Заглавие: |
|
|
ами захранването _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2005 13:43 Заглавие: |
|
|
така изчисления от теб филтър, не може да се каже, че е избщо филтър за восокогороители .... 1) получава се една силно неравномерна честотна характеристика при която предизвиква резонанс на напрежението Uout=26%Uin за честотоа около 700Hz
2) Общото активно съпротивление в случея е 4,58 ома при резонанс ..
направи си сам извод колко ти е качестевн филтъра. а тия - ама сложих еди какъв си кондензатор, защото така реших, в електониката не важат. Всичко се базира на строги формули, в които са предвидени всичките изисквания а те са : равномерност на честотната характеристика 0dB за всички честои (т.е. не се допуска резонанс на напрежението (тока)) и импедансна характеристика, близка до импеданса на товара... И още нещо - не вярваи много на тази програма Z-Filter. Някаде по форума имам пост по въпроса за нея. В самия пост има формули за изчисляване на филтър от втори ред (май бяха за високочестотен филтър). И оше нещо се чуда - защо си сложил филтър от втори ред ? За нискочестотния говорител, филтър от пурви ред е най-добрия вариант - цел намаляване на фазовата разлика - само 45 гарадуса .. за програма З-филтер, формулите са вярни замо за 6 дб. , такаче може да си изчислиш филтъра с нея ..... |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2005 17:46 Заглавие: |
|
|
засега закрепих положението с един резистор 1оммежду бобината и кондензатора но трябва да поразлумкам зада видя дали ще бива завбъдеще
това което оспорвам че е филтър съм го сметнал с з филтърс защото след като пробвах формулата(тя е в моя тема )излязаха някъкви фантастични числа не съм добър с аритметиката и това е основно филтъра си го настройх на слух и бива обаче това дето характеристриката акордеон наистина не го бях мислил
моя з филтърс няма опция 6дб и още нещо срязващата честота на ниво 0,7 ли е дадена(така е по стандарт) или там където има някъкво отклонение от честотата
всъщност има ли някъква програма която ВЯРНО да изчислява филтри и да дате линкче към нея  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2005 18:14 Заглавие: |
|
|
| опс, извинявам се. Вярно програмата няма опция за изчисляване на филти 6dB. Ето формулата за изчисляване: L=R/(2*pi*f ) . Ако държиш филтъра да ти е втори ред, остави данни и аз ще ти го сметна. R=? ; f=? ...... |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 12, 2005 21:30 Заглавие: |
|
|
| charli написа: | | опс, извинявам се. Вярно програмата няма опция за изчисляване на филти 6dB. Ето формулата за изчисляване: L=R/(2*pi*f ) . Ако държиш филтъра да ти е втори ред, остави данни и аз ще ти го сметна. R=? ; f=? ...... |
иееее благодаря ти изключително съм бос с формулите значи основно
8ома към 150вата (слагам малко резерв за минимални загуби) да реже от 1: 1,2кхц стръмност от порядъка 12дб октава ме устроива и ако може поне да запазя намотката без да я развивам или донавивам че съм я мотал от дебел проводник1,5мм и съм я заливал с лак и изобщо съм си я правил като за себе си и най важното понеже имам две колони(стерео)намотките съм ги уеднаквявал максимално с едно уредче измерващо индуктивност волктраф и сега не мога пак да го взема (не е мое)зада ги уеднаквя максимално след евентуални корекций(моята практика показа че при навиване по книжка еди си колко намотки по еди си каква основа дава значителни разлики а все пак се стремим към HI-FI )де са слагам и аз
ако е възможно само корекции в кондензатора и това че е от втори ред не ме притеснява понеже всичко си сфазирам с останалите филтри и на слух въпреки кривата характеристика звучи добре
обаче найстина характеристиката куца здраво пуснах плавно променяща се честота от 600 до 800 и забелязах 3 големи дупки  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 16:01 Заглавие: |
|
|
Правил съм си експеримента да изчислявам индуктивност по обем на намотката, брой навивки и сечение на проводника по всеизвестаната емпирична формула, давана по литературата. Разкита между измерената и изчислената стойност бе в порядука на 5%, което не е много. Тук трябва да отбележа, че намотката е навивана на машина. При навиване на ръка, плътността на навивките не е така добра, а и самия проводник не е идеално праволинеен. Тогава разликите ще бъдат над 15% - изпитано от мен. И аз като тебе се мъчих и най-накрая зех че прежалих 98лв. за мултицет VOLTCRAFT LCR.
А сега към темата за филтрите.
.................................12dB...............................................................
При зададени стойности R=8 ., L=1,25mH (тази която си навил и искаш да запазиш) ., C=8uF се получава срязваща честота f=1425 Hz.
За да получиш желаната от теб честота f=1200Hz, стойноститете са следните: L=1,485mH ., C=9,54uF , т.е. виждаме, че трябва да донавиваш бобината.
................................. 6dB.............................................................
Aко филтъра бъде 6dB при L=1,25mH - честотата е f=1020Hz.
Ако размотаеш намотката до стойност L=1,06mH, ще получиш желаната от теб честота f=1200Hz.
..................................................................................................
Вземи сам решението, кой от вариантите ще те удовлетвори. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 18:08 Заглавие: |
|
|
М дааааааа. Мълчанието означава вина ... Впрочем, да не съм зел хляба от устата на некой - намирисва ми на нежелание .... Абе айде да не "говора" повече. ...
И защо отново ги изтрихте.? Какво лошо съм казал, с какво съм ви обидил, с какво съм ви навредил, с какво съм ви попречил ?
Модерирано от RC
Обясни ако обичаш какъв точно ти е проблема? Най-добре като PM.
Надявам се, че нямаш нищо против обединението на последните ти две мнения пусната през една минута. |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 13, 2005 18:25 Заглавие: |
|
|
всъщност не е ли компромисен вариант да запазя индуктивноста и да сложа 10 мкф точно имам такъв неполярен 2 брна 250 волта
а за филтър 6дб само намотката ли да запазя без капацитет? защото ми се струва че ефективноста не би била много голяма
а и ще има ли дупки ? _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|